Motståndsrörelsen, Nyheter

USA:s representanthus stöder iranska folkets frihetskamp

En majoritet av amerikanska representanthuset ställer sig bakom en resolution som stöder iranska folkets kamp för frihet och demokrati.

Resolutionen H. Res 100 uttrycker kongressens stöd för iranska folkets rätt att etablera ett demokratiskt, sekulärt och kärnvapenfritt Iran. Den sätter även ut en ny väg framåt för USA:s Iranpolitik.

Stödet tillkännagavs under en presskonferens på torsdagen organiserad av Organisationen för iransk-amerikanska samfund (OIAC). Flera av de ledamöter som sponsrar resolutionen deltog i presskonferensen. Iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi deltog också via videolänk.

Republikanske kongressledamoten Tom McClintock (R-CA) som lade fram resolutionen:

”222 utav representanthusets 435 kongressledamöter, från både republikanerna och demokraterna, står nu sida vid sida med folket i Iran som kämpar för att avsätta de teokratiska ligister som förtrycker dem.”

”Iranska folkets budskap är tydligt. Vi har fått nog och vi kommer inte ta det mer. Vi behöver inte leva under diktaturer utan kan istället ta vår rättmätiga plats bland världens fria människor och åtnjuta mänskliga fri- och rättigheter och välstånd som är kännetecken för det fria samhället.”

”Kvinnor men även den unga generationen har klivit fram för att leda protesterna som pågår över hela landet. Dessa nya ledare har fått utstå tortyr, sexuellt och könsbaserat våld. De riskerar dessutom döden för att säkra sin frihet. Deras hjältemod och beslutsamhet har fångat världens uppmärksamhet. Och med det nu även stödet från en majoritet av amerikanska folkets folkvalda representanter.”

Demokratiske kongressledamoten Brad Sherman (D-CA), en annan av resolutionens huvudsponsorer:

”Iran står inför en avgörande tid när folket i hela landet har rest sig för att kräva sina rättigheter och kräva en fredlig och demokratisk republik i Iran. Vi har sett kvinnorna ta ledningen, och det här är en lämplig dag för att erkänna deras roll.”

”Resolutionen erkänner Maryam Rajavi som en av de kvinnor som har varit ledande i kampen för demokrati i Iran. Den hedrar även en helt ny generation av kvinnor som kämpar mot regimen som fortsätter sina våldsamma attacker mot demonstranter och mot alla som vågar ta avstånd.”

”Regimen har dödat 500 oskyldiga demonstranter varav många var tonåringar och barn. Den har dessutom arresterat tiotusentals och några av dem är dömda till döden.”

”Regimen är ökänd för att döda oppositionella. Den har använt denna taktik i årtionden för att slå ner iranska folkets kamp för frihet. Detta omfattar naturligtvis även de brutala massmorden på tusentals oppositionella under massakern 1988, utförda av regimtjänstemän. Den nuvarande presidenten Raisi var bland dem. Regimen tar till våld därför att den inte har några argument och för att den inte har folkligt stöd.”

Iranska oppositionsledaren Maryam Rajavis anförande till presskonferensen

Iranska oppositionsledaren och Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, som deltog via videolänk, tackade kongressledamöterna för stödet och sade.

”Stödet från en majoritet av kongressledamöter för resolution H. Res. 100 är i själva verket det amerikanska representanthusets svar till iranska regimen och på den massiva desinformationskampanjen för att stoppa ert stöd för iranska motståndsrörelsen och för iranska folkets uppror.”

”Detta visar att kongressledamöterna kommer att öka sitt stöd för iranska folket när de kämpar för en fri, demokratisk, sekulär republik.”

”Iranska folket har under det senaste halvåret visat att de förkastar varje form av diktatur, vare sig det är shahens diktatur eller prästerskapets teokratiska envälde. Och att de är villiga att betala priset för att säkra frihet.”