Engagemang, Nyheter

Stormanifestation i Paris till stöd för iranska folkets uppror

Flera tusen exiliranier, sympatisörer till iranska motståndsrörelsen (NCRI), hedrade årsdagen av den demokratiska revolutionen mot Shahens diktatur 1979 i Iran med en stormanifestation i Paris i solidaritet med iranska folkets uppror.

Deltagarna framhöll att iranska folket vill ha ett demokratiskt regimskifte och förkastar både prästerskapet och Shahens diktatur. De uppmärksammade detta genom att skandera folkets populära slagord, ”Ned med förtryckare, både Shahen och högste ledaren”.

Manifestationen riktade sig även mot EU och medlemsstaternas regeringar med kravet att terrorstämpla revolutionsgardet.

Flera personligheter, politiker, franska borgmästare och representanter från iranska samfund i EU höll också tal. Manifestationens huvudtalare var Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, Maryam Rajavi.

Exiliranierna hedrade dessutom iranska folkets martyrer som regimen dödat under det folkliga upproret som pågår sedan fem månader.

Manifestationen avslutades med en marsch till Les Invalides.

Ingrid Betancourt, presidentkandidat i Colombia, Guy Verhofstadt, EP-ledamot och Belgiens tidigare premiärminister samt John Bercow, tidigare talman i brittiska underhuset var balans talarna.

De ställde sig bakom manifestationens krav och uppmanade EU att terrorstämpla revolutionsgardet. De betonade också i sina anföranden att världen måste stödja iranska folket i deras strävan efter demokrati och att störta prästerskapet och öka trycket på regimen i Teheran.

Utdrag från NCRI:s valda president, Maryam Rajavis tal till manifestationen:

Vi befinner oss mitt i en ny demokratisk revolution. Vårt folk strävar efter en demokratisk republik, fri från tortyr, våld, beroende och förtryck.

En diktatur förblir en diktatur oavsett om den är klädd i turban eller bär en krona.

Det är iranska folkets grundläggande rättighet att återta sitt land från den religiösa fascismens järngrepp. Den modiga unga generationen har rätt att försvara sig själva mot revolutionsgardet, regimens civilklädda agenter och de kulor som skjuts mot deras ögon, huvud och hjärtan.

EU måste stämpla revolutionsgardet som en terroristorganisation.

Revolutionsgardet och underrättelseministeriet, som regimen använder som en diplomatisk fasad för sina bombattentat, måste upplösas. Detta är iranska folkets krav och absolut nödvändig för fred i regionen och världen.

Utdrag från andra talares anförande

Tidigare presidentkandidat i Colombia, Ingrid Betancourt:

Vi firar årsdagen av den dag Shahens diktatur föll. Khomeini, som ersatte Shahen, stal Irans demokratiska revolution. Idag skanderar demonstranter: ”Död åt diktatorn, vare sig det är shahen eller prästerskapet.”

Det är dags att vi står upp, slutar vara rädd och slutar knäfalla för den iranska regimen, inte enbart för det iranska folket men även för oss här i Europa. Iranska folkets kamp är vår kamp.

Våra regeringar måste erkänna övergången till en demokratisk regering [i Iran] ledd av Maryam Rajavi. Att återgå till tyranni, oavsett om det är en annan variant av prästerskapets envälde eller Shahens diktatur, kommer att ses som ett svek av folket i Iran.

Tidigare talman i brittiska underhuset, John Bercow:

Vårt budskap är tydligt när vi samlas här idag för att fira den 44-årsdagen av den djävulska och avskyvärda Shahens fall, att vi inte under några omständigheter vill återgå till denna diktatur.

Shahens monarkiska despotism banade väg för och ersattes av ayatollornas religiösa despotism. De tror inte på frihet.

Om vi ​​ska hjälpa folket i Iran hitta en väg framåt mot äkta demokrati bör vi inse att det är dags att svartlista revolutionsgardet som representerar regimens farliga, våldsbejakande etos.

EP-ledamot och Belgiens tidigare premiärminister, Guy Verhofstadt:

Vi måste införa omfattande straffåtgärder mot dem som är ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran. Vi måste bryta iranska regimens ryggrad, revolutionsgardet. Och vi måste strypa finansieringen av denna organisation och svartlista revolutionsgardet.

Det är vårt ansvar och vår plikt att stoppa våldet och dödandet i Iran och stoppa användningen av dödsstraff. Som européer måste vi göra mycket mer. Vi måste ställa regimen till svars för dess brott.

NCRI-ledamot och chefredaktör för tidskriften Nabard-e Khalq (Folkets kamp), Zinat Mirhashem:

Vi får inte glömma alla de människor som mullornas och Shahens regim torterade och dödade. Vi kommer att överkomma regimens utmaningar.  Iranska folket vill ha frihet, självständighet, folksuveränitet och en sekulär republik.

Advokat, Mahan Taraj:

Folkets mojahedin, PMOI/MEK:s motstånd är legitimt sett till deras stora antal martyrer. Iranska motståndsrörelsen och folket kommer att störta regimen. Det är därför mullorna och deras allierade använder propaganda och försöker demonisera den iranska motståndsrörelsen.