Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen kan tillverka kärnvapen, varnar IAEA

Iranska regimen tar stormsteg mot kärnvapen. Det varnar chefen för FN:s atomenergiorgan (IAEA), Grossi, under en utfrågning i Europaparlamentet på onsdagen.

Enligt IAEA-chefen har regimen anrikat tillräckligt med 60-procentig uran för att kunna tillverka flera kärnvapen.

Grossi kommer att resa till Teheran för att försök återuppliva diplomatiska förhandlingar som legat på is sedan regimen förkastat EU:s senaste förslag. Iranska regimen har redan begränsat IAEA:s tillgång till regimens kärnanläggningar. Det som ett svar till västerländska straffåtgärder i andra områden som mänskliga rättigheter och terrorism.

FN:s atomenergiorgan kan inte genomföra nödvändiga inspektioner i Iran i enlighet med kärnteknikavtalet från 2015 (JCPoA). Det kan därför inte rapportera om hur långt regimen har kommit i sitt kärnteknikprogram.

Många menar att JCPoA är redan död och västvärlden bör dra sig ur avtalet och återinföra samtliga sanktionerna.

Grossi beskrev JCPoA som ”ett tomt skal” under utfrågningen i Europaparlamentet. Han tillade att diplomatisk aktivitet kopplad till att återuppliva kärnteknikavtalet är nästan obefintlig, rapporterar CNN.

”Ingen har förklarat det död, men ingen följer sina skyldigheter … Varje gräns som fanns i JCPoA har överträtts flera gånger”, sade Grossi.

”IAEA+chefens varning sätter punkt för den misslyckade diplomatin med iranska regimen. EU bör följa USA och lämna avtalet, hänskjuta regimens fall till säkerhetsrådet och återinföra alla sanktioner”, säger Massud Kiani, FFFI:s EU-representant, och tillägger.

”Iranska regimen har bara ett mål. Och det är att tillverka kärnvapen för att kunna säkra sin överlevnad inför det växande folkliga upproret. Enda sättet att stoppa prästerskapet från att tillverka kärnvapen är att stödja iranska folket för ett regimskifte.”