Folkliga protester, Nyheter

Det folkliga upproret i Iran går in på femte månaden

Det folkliga upproret fortsätter med regimkritiska protester över hela landet på fredagen för 134:e dagen i rad. Fram till klockan 22 lokal tid på fredagen hade det folkliga upproret spridit sig till över 280 städer.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet har dödat närmare 750 och dessutom arresterat över 30,000 personer sedan upproret började i september förra året. Iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI(MEK) har identifierat 637 utav offren, enligt uppgifter till FFFI.

Protester från norr till syd

I den sydvästra staden Izeh hedrade folket sin martyr, Saeed Saeedi, som regimens säkerhetsstyrkor dödade under de senaste protesterna.

I den sydöstra staden Zahedan skanderade folket slagord som ”Ned med Khamenei”. Demonstranterna bar också på banderoller som förkastade både monarkin i Iran och en återvändning till Shahens diktatur. Protester förekom även i samband med fredagsbönen. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor omringade demonstranterna kring Makki Grand moskén för att hindra protesten. Men moskéns vakter agerade som mänsklig sköld åt demonstranterna.

I Teheran fortsätter de nattliga protesterna där folket skanderar slagord mot regimen från hustak och bostäder. ”Ned med Khamenei”, ”Ned med diktatorn” och ”Ned med revolutionsgardet” var de slagord som folket skanderade, enligt videoklipp från huvudstaden publicerade på Twitter.

Denna typ av protest blev populär under Shahens sista tid vid makten innan 1979 års demokratiska revolution.

Baluchier i den nordöstra staden Galikesh kom också ut på gatorna för att protestera mot regimen.

Iranska motståndsrörelsens senaste uppdatering från protesterna i Iran