Engagemang, Mänskliga Rättigheter

Manifestation i solidaritet med fängslade journalister i Iran

FFFI och svensk- och exiliranier kommer att delta i en solidaritetsmanifestation för fängslade journalister i Iran imorgon kl. 12 på Norrmalmstorget.

Det är Reportrar utan gränser som organiserar manifestationen med hjälp av Journalistförbundet, Svenska PEN, Tidningsutgivarna, Författarförbundet och Publicistklubben, rapporterar Journalisten på sin hemsida.

Utrikesministern Tobias Billström (M) är en av talarna vid morgondagens manifestation. Andra talare är Kulturministern Parisa Liljestrand (M) och Nooshi Dadgostar (V) båda med iranskt påbrå.

Iranska regimen har arresterat minst 60 journalister sedan det folkliga protester bröt ut i mitten av september. Därmed har regimen bidragit till att göra 2022 till ett av de värsta åren för pressfriheten. Det enligt Reportrar utan gränsers årssammanställning.

”Flera av de journalister som nu sitter fängslade i Iran riskerar dödsstraff”, rapporterar Journalisten. Två av dem är Niloofar Hamedi och Elahe Mohammadi som var först med att uppmärksamma Mahsa Jina Aminis död i den så kallade moralpolisens förvar. Mordet på Amini blev gnistan som startade dagens landsomfattande uppror mot regimen med krav verkliga förändringar.