Folkliga protester, Nyheter

Studenter trotsar regimens kraftåtgärder och friar Studentdagen med stora protester

Studenter runtom Iran trotsade regimens repressiva säkerhetsåtgärder på onsdagen och firade Studentdagen med stora protester, sittstrejker och strejker i landets universitet. I flera universitet försvarade sig studenterna mot regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgarde som attackerade deras regimkritiska protester.

Studenterna skanderade också slagord som ”Ned med diktatorn, ned med Khamenei” riktade mot regimen i sin helhet. ”Va rädda, vi står alla tillsammans”, var ett annat populärt slagord under onsdagens studentprotester riktade mot regimens repressiva säkerhetsstyrkor som attackerade studenterna.

Studenterna krävde också omedelbar frigivning av deras vänner som regimen arresterat under det pågående folkliga upproret.

Andra slagord som förekom under onsdagens protester reflekterade studenternas och iranska folkets krav på demokratisk förändring i Iran och deras kamp för att störta regimen. Några av dessa slagord var följande. ”Fattigdom, korruption, skyhöga levnadskostnader, vi fortsätter tills regimen faller”. ”Med eller utan slöja, marscherar vi enade framåt för revolutionen”. ”Ned med förtryckarna, var sig det är Shahen eller högste ledaren”. ”Studenter är vakna, de avskyr tyranni”. ”Detta år är är ett år av uppoffringar, Seyyed Ali (Khamenei) kommer att störtas”.

Studenter vid Ferdowsi Universitet i staden Mashhad i nordöstra Iran skanderar; för varje person som dödas, 1000 andra reser sig [ och ansluter sig till upproret].

Onsdagens studentprotester markerade även den 83:e dagen av det folkliga upproret i Iran. I många städer anslöt sig folket till studenterna genom omfattande strejker och regimkritiska protester.

Iranska oppositionsledaren, Maryam Rjavi, prisar modiga studenter och folket i Iran

”Jag hyllar de modiga universitetsstudenter som reste sig idag över hela Iran trots brutala attacker och massiva arresteringar av [regimens] repressiva styrkor. Med slagord som ’Ned med Khamenei’ försöker de störta de kriminella mullorna”, skriver hon på Twitter.

Oppositionsledaren Maryam Rajavi deltog under onsdagen i en konferens i den italienska senaten.

”Iranier firar den sjunde december [Studentdagen i Iran] med landsomfattande strejker och protester från handlare i basarer och studenter. De protesterar och slagordet ”Ned med Khamenei” ekar över hela Iran”, sade hon i sitt tal till konferensen.

Hon tackade även de italienska parlamentsledamöter och senatorer som medverkade i dagens konferens och sade. ”Ert initiativ att hålla denna konferens för att stödja det iranska folkets uppror är mycket värdefullt”.

Regimens misslyckade försök att stoppa protester under Studentdagen

Regimen hade vidtagit flera kraftåtgärder och inlett massarresteringar över hela landet inför Studentdagen, den sjunde december. Den hade mobiliserat tiotusentals från revolutionsgardet och dess basij-styrka i städerna och placerat ut dem på känsliga områden, framförallt i Teheran, för att förebygga och stoppa regimkritiska protester under Studentdagen dock utan framgång.

Regimen försökte även kompensera för sitt tillkortakommande genom att attackera studentprotester och genom att öppna eld mot demonstranter. Det framgår av flera videor publicerade på sociala medier under onsdagen.