Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

13 nya avrättningar och över 680 dödade av regimen under folkliga upproret i Iran

Iranska regimen backar nu upp sitt brutala nedslag mot det folkliga upproret med ökade avrättningar. Avsikten är att skrämma folket och det civila samhället till tystnad och på så sätt stoppa en ny revolution.

Enligt uppgifter till FFFI har regimen avrättat minst 13 fångar mellan den 23 och 28 november i flera städer runt om Iran. Åtta av offren tillhör iranska minoritetsgruppen, baluchier. De är från Sistan- och Baluchistan provinsen i sydöstra Iran där protesterna mot regimen har varit som mest intensiva sedan det landsomfattande folkliga upproret började i mitten av september.

Ett av de baluchiska offren är identifierad som Abdullah Salah Zahi. Regimen avrättade honom genom hängning den 28 november. Han satt frihetsberövad i 10 år i Iranshahr-fängelset anklagad för att ha dödat en militärofficer innan sin avrättning.

Regimen fortsätter döda demonstranter

Trots regimens avrättningar och dödliga övervåld fortsätter det folkliga upproret i Iran och har nu spridit sig till över 270 städer runtom i landet.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgarde har dödat över 680 människor, enligt rapporter till FFFI. Antalet arresterade överstiger nu 30,000 enligt samma uppgifter. Iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), har identifierat och publicerat namnen på 555 demonstranter som regimen dödat under det folkliga upproret.

Amnesty: två frihetsberövade tonåringar utsatta för tortyr

Iranska myndigheter har arresterat 18-årige Maziar Shahbakhsh och 17-årige barnet Yasin Shahbakhsh utan grund, skriver Amnesty i en uppmaning till skyndsam handling, den 29 november.

Amnesty kräver att de ska släppas omedelbart. MR-organisationen uppmanar dessutom sina medlemmar och världssamfundet att pressa regimen och chefen för regimens så kallade rättsväsende i detta avseende.

Båda tonåringarna är från Irans förtryckta baluch-minoritet och var barn när myndigheterna arresterade dem. Det skriver Amnesty och avslöjar att bägge har blivit utsatt för tortyr och andra grymheter sedan gripandet.

13 avrättningar i Iran mellan den 23 och 28 november

28 november

Abdullah Salah Zahi, baluchisk fånge, Iranshahr-fängelset, hängning
Mohammad Amin Omar Zehi, baluchisk fånge, Zahedan-fängelset (satt i fängelse sedan 2011)
Noor Mohammad (Abdul Nabi) Mazar Zehi, baluchisk fånge, Zahedan-fängelset
Fånge, Hamedan-fängelset

27 november

Mohammad Omar Khameh (Ijbari), baluchisk fånge, ett fängelse i Mashhad (Vakilabad)
Zubair Brahui, baluchisk fånge, ett fängelse i Zahedan
Changiz Gergij, baluchisk fånge, ett fängelse i Zabul

26 november

Mohammad Isa Zahi, baluchisk fånge, ett fängelse i Zahedan
Hossein Khairullahi, Esfahans centrala fängelse
Sahib Rasouli, Esfahans centrala fängelse
Kayhan Shaker Panahi, ett fängelse i Kashan

23 november

Niaz Jadgal, baluchisk fånge, avrättad genom hänging efter att ha suttit 11 år i Chabahar-fängelset
Mehdi Lotfi, staden Ilams centrala fängelset