Folkliga protester

Folkliga upproret i Iran växer och går in på sin tredje månad

Det folkliga upproret i Iran fortsätter för tredje månaden i rad trots regimens dödliga övervåld. Veckans landsomfattande protester sammanfaller även med den tredje årsdagen av de omfattande protesterna i november 2019 som regimen slog ner brutalt. Protester förekom i över 230 städer och flera universitet runtom i landet ledda av kvinnor och studenter, enligt rapporter.

Basarerna i Teheran och minst 45 andra städer anslöt sig till det folkliga upproret på onsdagen och gick ut i strejk i solidaritet med protesterna.

I flera städer försvarade sig folket och slog tillbaka mot de repressiva säkerhetsstyrkor som öppnade eld mot demonstranterna. Folket skanderade ”ned med diktatorn” och andra slagord riktade mot regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet.

Andra folkliga slagord varnar regimen för att säkerhetsstyrkornas dödande bidrar endast till att flera ansluter sig till det folkliga upproret.

Regimen planerar massaker i landets fängelser när säkerhetsstyrkorna misslyckas med att slå ner upproret

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet har dödat över 600 människor och arresterat över 30 000 sedan upproret började. Irans främsta oppositionsgrupp Folkets mojahedin (PMOI/MEK) har identifierat och publicerat namnen på 427 dödade demonstranter.

Samtidigt kommer varningar från Iran att regimen planerar ännu en massaker i landets fängelser, likt massakern 1988, genom att åtala frihetsberövade demonstranter för det påhittade brottet ”krigföring mot gud”.

Regimens så kallade rättsväsende har redan dömt fyra arresterade demonstranter till döden, enligt regimens egna medier.