Folkliga protester, Nyheter

Folkliga upproret i Iran går in i sin fjärde vecka

Det folkliga upproret i Iran fortsätter på lördagen och går in på sin fjärde vecka. Stora protester förkom idag i Teheran och många andra städer. Det visar videor publicerade på de sociala medier som Twitter.

Många från Iran som pratar med utländska medier berättar att upproret är början till en revolution. De säger också att folket är trötta på förtrycket och kräver verkliga förändringar. De kommer att protestera på gatorna för frihet och sina grundläggande fri- och rättigheter vilket är möjligt endast genom att avsätta prästerskapet.

Regimen har stationerat ut revolutionsgardet, civilklädda agenter och beväpnade styrkor över hela landet som fortsätter att skjuta mot och döda demonstranter. Demonstranterna försvarar sig dock mot de repressiva säkerhetsstyrkorna genom att konfrontera dem.

Antalet döda överstiger nu 350 enligt Iranska nationella motståndsrådet, NCRIs källor från Iran. Över 15000 har också blivit arresterade, enligt dessa uppgifter.

Regimen har inte kunnat slå ner protesterna trots massiv dödligt våld, nedstängning av internet och våg av massarresteringar. På nätterna skanderar folket dessutom slagord som ”ned med diktator” från sina hem och från hustaken.

Krav på att Sverige stöder sanktioner mot regimen

En svensk proteströrelse som stödjer de iranska protesterna har lämnat en kravlista och 15 000 namnunderskrifter till UD, rapporterar Svt i veckan. Ett av deras krav är att regeringen ska införa riktade straffåtgärder mot regimens ledare.

Utrikesministern Ann Linde (S) framhåller att regeringen ställer sig positiv till sanktioner mot Iran. EU:s utrikesministrar träffas den 17 oktober för att diskutera fler åtgärder mot Iran.

”Regeringen ställer sig positiv till ytterligare restriktiva åtgärder från EU:s sida i form av listningar av individer och organ, men det måste givetvis förankras i EU-nämnden inför utrikesministermötet”, säger hon i en skriftlig kommentar till Svt.

Ett urval av videor från protesterna publicerade på sociala medier