Folkliga protester, Nyheter

Folkvalda i USA och Europa stöder iranska folket

Vita husets säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan, fördömer regimens brutalitet och förtryck under en pressträff på fredagen. Regimen bemöter det modiga folket och de modiga kvinnorna i Iran som marscherar för sina rättigheter och sin dignitet med förtryck och brutalitet, säger han och tillägger.

”Vi fortsätter att stå med dem … inte bara i ord men även i handling. Vi har infört flera straffåtgärder mot iranska entiteter för deras inblandning i dödandet av demonstranter och brutala nedslag mot protesterna.”

Även Hillary Clinton, tidigare presidentkandidat och utrikesminister i USA stöder kvinnorna i Iran och förkastar den onda regimen. Hon betonar att regimen håller sig kvar vid makten endast genom att förtrycka kvinnor.

Amerikanska kongressledamöter lägger fram en resolution till stöd för det folkliga upproret i Iran.

Resolutionen erkänner också iranska folkets rätt till självbestämmande och kamp för att upprätta en demokratisk, sekulär och icke-kärnvapen republik i Iran.

Ordföranden för en kongressgrupp för mänskliga rättigheter och demokrati i Iran fördömer regimens dödliga våld mot protesterna. ”Vi är särskilt inspirerade av kvinnornas ledarskap inom iranska motståndsrörelsens ledning … och av iranska ungdomarnas synliga deltagande och uppoffring som har bildat motståndsceller i hela Iran”, skriver kongressledamöterna Steve Cohen från Tennessee och Tom McClintock från Kalifornien i ett uttalandet den 29 september.

Även Nancy Pelosi, USA:s talman uttrycker stöd för de modiga kvinnorna i Iran och prisar det mod de visar när de kommer ut på gatorna för att kräva sina rättigheter.

Samtidigt lägger amerikanska senatorer från båda partierna fram en resolution som fördömer mordet på Mahsa Jina Amini. Resolutionen som har stöd från 40 senatorer hittills kräver också att regimen upphör med sitt systematiska kvinnoförtryck. Den erkänner dessutom iranska folkets rätt under de landsomfattande protesterna och stöder åtgärder för att utkräva de ansvariga för allvarliga människorättsbrott i Iran på ansvar.

Folkvalda i Europa stöder också demonstranterna i Iran

Flera parlamentsledamöter från brittiska Labour uttryckte också sitt stöd för det folkliga upproret i ett uttalande tidigare i veckan i samband med partiets konferens i Liverpool.

Uttalandet kräver internationella insatser vid FN för att inrätta en oberoende utredning av regimens MR-brott med avsikt att åtala och lagföra de ansvariga. Uttalandet uppmanar om den brittiska regeringen att erkänna iranska folkets demokratiska alternativ i Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Flera ledamöter i Europaparlamentet uttryckte samma stöd för iranska folket och deras protester i veckan som gick. De krävde att EU ska stoppa dialogen med regimen i Iran och istället visa sitt stöd för demonstranterna.