Folkliga protester, Nyheter

Det folkliga upproret i Iran går in i tredje veckan

De folkliga protesterna i Iran går nu in på sin tredje vecka. Protester förekom under fredagen i över 160 städer i samtliga provinser i Iran inte minst i många distrikt i huvudstaden Teheran.

Gohardasht, väster om Teheran, den 30 september: kvinnliga demonstranter skanderar till regimens repressiva säkerhetsstyrkor, ”vi är alla Mahsa. Om ni slår oss, kommer vi att slå tillbaka”.

Demonstranterna kräver regimens störtande och det finns inga tecken på att folket backar från sina krav. Det är också kvinnor som leder många av protesterna över hela landet.

Den respekterade MR-advokaten Nasrin Sotoudeh säger i en intervju med Time att folket vill ha ett regimskifte. Hon uttrycker dessutom hopp om att dagens protester ska kunna störta regimen.

Samtidigt fortsätter regimen desperat att kväsa upproret med dödligt våld. Regimen har dödat minst 300 personer och arresterat närmare 15000, enligt uppgifter till FFFI.

Svt och andra svenska medier rapporterade igår att regimen har gripit flera europeiska dubbelmedborgare däribland en svensk medborgare för att ha deltagit i protesterna.

I flera städer har folket lyckats slå tillbaka mot de repressiva säkerhetsstyrkorna som flyer den arga folkmassan.

Amnesty: väpnade styrkor har fått order om att slå ner protesterna till varje pris

Amnesty International avslöjade igår att läckta dokument visar att regimens väpnade styrkor i samtliga provinser har fått order från den högsta ledningen att skoningslöst konfrontera proteserna. Minst 52 utav de döda har identifierats tillsammans med många skadade skriver Amnesty vidare i sitt uttalande.

Gårdagen blev en av de blodigaste protestdagarna. Flera dödades när revolutionsgardet öppnade eld mot folket i staden Zahedan. Detta ledde till större protester med attacker mot en polisstation och brända polisbilar med slagordet ”Ned med Khamenei”.

Revolutionsgardet satte också in helikoptrar som flög över staden och som sköt mot demonstranter för att kontrollera läget.

Även i den södra staden Ahwaz öppnade revolutionsgardet eld mot demonstranter. Men de stora protesterna fortsatte och folket gjorde motstånd mot revolutionsgardisterna och skanderade slagorden ”ned med Khamenei” och ”var inte rädda, vi står alla tillsammans”.

Motståndsenheter aktiva i att organisera protester

Motståndsenheter från Irans främsta oppositionsgrupp Folkets mojahedin (PMOI/MEK) som är en del utav den organiserade motståndsrörelsen hjälper folket att organisera och sprida protesterna. Två av dem berättar för amerikanska Fox News att de har accepterat att regimen kan döda dem för deras motstånd och tillägger. ”Vi är villiga att offra våra liv och kommer att kämpa till sista andetag för att säkra frihet i Iran.”

Iranska oppositionsledaren och motståndsrörelsens valda president Maryam Rajavi prisade den unga generation som fortsätter att göra uppror för att störta regimen, under en minnesstund som hedrade det folkliga upproret i Iran.

”Till er, generationen av upprorsmakare, som har kommit ut på gatorna för att utplåna den religiösa fascism som styr Iran. Genom ert mäktiga uppror har ni tagit ett enormt steg mot att störta regimen och den iranska folket står med i protesterna i Iran.”