Ekonomi, Nyheter

Tidigare europeiska ministrar stöder iranska oppositionen och folkets uppror i Iran

Flera tidigare ministrar från Europa och Kanada uttrycker stöd för det folkliga upproret i Iran. I ett gemensamt uttalande stöder de även Irans främsta opposition, Folkets mojahedin (PMOI/MEK). De tidigare ministrarna påpekar att PMOI/MEK är genom sina aktiva motståndsceller i Iran den drivande kraften bakom protesterna i landet.

Bland undertecknarna finns två finländska ministrar, Kimmo Sasi och Jan-Erik Enestam. Polens tidigare inrikesminister, Ryszard Kalisz, Islands tidigare premiärminister, Geir H. Haarde, och Wayne Easter, Kanadas tidigare justitieminister, är några av de andra minsitrar som undertecknat uttalandet.

Uttalandet säger att regimen har dödat 180 demonstranter och gripit över 8000 fram till den 25 september.

”Motståndscellerna och den organiserade oppositionen tar stora risker för att spela en viktig roll i att organisera och upprätthålla dessa protester samtidigt som de bildar en försvarsmur mot förtrycket”, skriver de tidigare ministrarna i sitt gemensamma uttalande.

”En förändring i Iran är inom räckhåll”, tillägger de tidigare ministrarna och kräver att omvärlden villkorar handel och fortsatta förbindelser med regimen i Iran med omedelbar frigivning av de frihetsberövade och politiska fångar.

De uppmanar även FN och dess medlemsstater att ”erkänna iranska folkets rätt att avsätta regimen och försvara sig med alla nödvändiga medel.”

”Förutom starka fördömanden av mord på demonstranter i Iran bör FN:s medlemsstater vidta brådskande åtgärder för att stoppa förtrycket. Regimens människorättskränkningar bör hänskjutas till FN:s säkerhetsråd och de som är ansvariga för dessa brott bör ställas inför rätta.”

”Iranska folket har ett demokratiskt alternativ med klara mål som finns skrivna i Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, Maryam Rajavis tiopunktsplan. Detta alternativ förtjänar allsidigt stöd från omvärlden”, skriver de tidigare ministrarna.