Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: polis skjuter tårgas mot protester när Mahsa Amini begravs

De kraftiga protesterna fortsätter idag i samband med begravningen av Mahsa Amini, en 22-årig kvinna som dog efter att hon var arresterad av regimens moralpolis för ”olämplig klädsel”.

Dagens protester började tidigt på morgonen i Aminis hemstad, Saqqez, trots stora säkerhetspådrag från regimen för att stoppa folket från att samlas för hennes begravning.

Regimens repressiva säkerhetsorgan och underrättelseministerium blockerade infarten till Saqqez för att hindra folket från att delta i begravningen.

Men tusentals invånare tog sig till kyrkogården för att hedra Amini. De utnyttjade tillfället för att protestera mot regimen och dess repressiva säkerhetsstyrkor som dödade henne. De samlade folkmassan skanderade ”ned med diktatorn”, ”ned med Khamenei”, ”Khamenei skäms” och ”Avrättningarnas styre, stoppa era brott”. Slagorden var riktade mot regimen i sin helhet samt mot regimens högste ledare, Khamenei.

Proteserna fortsatte efter begravning framför guvernörens kontor. Där var folkmassan attackerad av regimens repressiva kravallpolis och säkerhetsstyrkor med tårgas och plastkulor. Folket svarade med att skandera ”skäms” och ”jag dödar, den som dödade min syster”. Flera demonstranter var skadade, enligt uppgifter till FFFI.

Videor publicerade på social medier visar kraftiga protester med slagord mot regimen i huvudstaden, Teheran, vilket också svenska medier rapporterar om.

Ned med diktatorn, folkets verkliga vilja

Iranska oppositionsledaren, Maryam Rajavi, prisade det modiga folket och den unga generationen i Teheran och Saqqez som stod upp mot regimen med slagordet ”ned med diktatorn”.

”Kvinnorna och den unga generationen i Iran kommer med sitt motstånd att avsätta detta kvinnofientliga styr”, sade hon.

Hon uppmanade generalförsamlingen som är samlade i New York denna vecka för den årliga generaldebatten att hänskjuta regimens MR-brott till FN:s säkerhetsråd för att dess ledare ska ställas inför rätta.