Folkliga protester, Nyheter

Iran: Pensionärer i landsomfattande proteser

Pensionärer i Iran protesterade på måndagen mot låga löner, höga priser och levnadskostnader samt dåliga levnadsförhållanden med demonstrationer i flera städer. Protesterna fortsätter även på tisdagen enligt rapporter och videoklipp publicerade på social medier.

De organiserade protesterna övergick snabbt till regimkritiska protester med slagord som ”Ned med Raisi [regimens president]”. ”Höga priser, inflation, håller på att döda folket!”, var andra slagord som pensionärerna skanderade.

Protester förkom enligt rapporter i flera städerna däribland Teheran, Kerman, Mashhad, Zanjan, Ahwaz, Kermanshah, Tabriz, Rasht, Karaj, och Shiraz.

Måndagens landsomfattande protester var det senaste från pensionärernas proteströrelse som organiserat regelbundna demonstrationer under året. De är också en del av de folkliga protester som förekommer dagligen runtom i Iran och som riktar sig mot regimen i sin helhet.

Videoklipp från protester den sjunde och sjätte juni publicerade på sociala medier:

Pensionärernas protest i staden Karaj, den sjätte juni
Demonstranterna skanderar ”Varken parlamentet eller regeringen bryr sig om folket”.