Engagemang, Iranier i Sverige, Nyheter

Svensk-iranier stöder folkliga protester i Iran

Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll en manifestation till stöd för de pågående folkliga protesterna mot regimen i Iran på Mynttorget på lördagen.

Deltagarna upprepade de regimkritiska slagord som folket skanderar under protesterna. Slagorden, ”Prästerskapet måste försvinna” och ”ned med diktatorn”, riktar sig mot prästerskapet i sin helhet och visar folkets önskan att avsätta regimen.

De uttryckte även solidaritet med folket i Abadan och de familjer drabbade av förra veckans stora tragedi när ett tiovåningshus i staden kollapsade.

De folkliga protesterna i sydvästra staden Abadan fortsätter för femte dagen i rad i fredags. Protesterna växer för varje dag och har idag spridit sig till 13 andra städer, inte minst huvudstaden Teheran, enligt rapporter från Iran på lördagen.

Protesterna började efter en olycka tidigare i veckan då ett tiovåningshus i staden kollapsade. Minst 28 människor har dött enligt de senaste officiella siffrorna.

Svensk-iranierna uppmanade regeringen och UD att stödja iranska folkets protester och erkänna iranska folkets rätt att avsätta prästerskapet för att etablera en fri och demokratisk republik i Iran.

Svensk-iranierna krävde dessutom att regeringen ska stödja iranska folkets och motståndsrörelsens kampanj för rättvisa genom vidta internationella åtgärder för att ställa inför rätta och lagföra regimens ledare.

  • Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), håller en manifestation till stöd för de pågående folkliga protesterna mot regimen i Iran på Mynttorget. Lördagen 28 maj.
  • Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), håller en manifestation till stöd för de pågående folkliga protesterna mot regimen i Iran på Mynttorget. Lördagen 28 maj.