Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iran stod för majoriteten av rapporterade avrättningar i världen 2021

Iranska regimen verkställde nyligen fyra nya avrättningar, enligt uppgifter till FFFI. Tre av offren var identifierade som Farshad Nematzadeh, Mehdi Shirchian, och Eshaqi. De tre fångarna var avrättade genom hängning i staden Amols centrala fängelse onsdagen, den 18 maj.

En dag tidigare avrättade regimen en annan fånge, Khalil Rezaeipour, i staden Qoms centrala fängelse.

Den 14 maj avrättade regimen en fånge från den iranska minoritetsgruppen Baluchier. Mohammad Bameri avrättades genom hängning i ett fängelse i staden Iranshahr. Han blev, enligt uppgifter, den åttonde fånge som regimen avrättade i provinsen Sistan och Baluchistan mellan den sjunde och 14 maj.

Hittills i år har regimen avrättat minst 148 personer med 25 rapporterade avrättningar i majmånad.

Iran står för en stor del avrättningar i världen

Iranska regimen stod för en majoritet av de rapporterade avrättningarna i världen förra året. Det framgår av Amnestys årliga genomgång av dödsstraffet i världen.

Enligt Amnestys genomgång stod iranska regimen för 314 av de 579 avrättningar som ägde rum i 18 länder förra året. Minst 14 av de avrättade var kvinnor. Detta är enligt människoorganisationen det högsta antalet dokumenterade avrättningar i Iran sedan 2017.

”Under 2021 såg vi en oroväckande ökning av avrättningar och dödsdomar, när några av världens flitigaste avrättare återgick till ’business as usual'”, skriver Amnesty i ett pressmeddelande på tisdagen och tillägger.

”Irans myndigheter fortsatte också med sina avskyvärda angrepp på barns rättigheter när de avrättade tre personer som var under 18 år när brotten begicks, vilket strider mot folkrätten.”

Avrättningar en del av inhemskt förtryck

”Under 2021 använde flera länder använde dödsstraffet som ett verktyg för statligt förtryck av minoriteter och demonstranter”, konstaterar Amnesty i sin rapport.

”Efter färre avrättningar under 2020 trappade Iran och Saudiarabien återigen upp användandet av dödsstraffet under förra året, och kränkte skamlöst de förbud som finns i folkrätten. Deras aptit för avrättningar har inte heller visat några tecken på att avta under de första månaderna av 2022”, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.