Ekonomi, Nyheter

Iranska regimen har sålt olja till Kina för över 22 miljarder dollar i strid mot gällande sanktioner sedan Biden blev president

Iranska regimen har sålt närmare 338 miljoner fat olja till Kina sedan Biden tog över som president i USA. Det avslöjar amerikanska nyhetssidan Washington Free Beacon på tisdagen.

Rapporten uppskattar att försäljningen, som strider mot gällande amerikanska sanktioner, har gett regimen närmare 22 miljarder dollar.

Iranska regimen utnyttjar en armada av spökfartyg för att exportera närmare 830,000 fat olja till Kina varje dag, enligt rapporten.

Avslöjandet kommer samtidigt som Biden-administrationen kritiseras för ökade eftergifter till iranska regimen och för att blunda för regimens brott mot amerikanska sanktioner i hopp om att återuppliva kärnteknikavtalet med Iran

Tidigare rapporter säger att Biden-administrationen funderar även på att ta bort regimens terrorstryka, revolutionsgardet, från USA:s lista över utländska terroristorganisationer. Detta har lett till ökad kritik mot Biden-administrationen från kongressledamöter och senatorer från både republikanerna och demokraterna.

Över 500 iransk-amerikanska akademiker och personligheter skickade nyligen ett brev till USA:s president Joe Biden och uppmanade honom att inte ta bort revolutionsgardet från USA:s terrorlista.

”Att ta bort revolutionsgardet från USA:s lista över utländska terroristorganisationer går emot det iranska folkets vilja och intressen och vore ett direkt hot mot demokratins framfart [i landet]”, skriver de i sitt brev.

USA:s utrikesminister Antony Blinken erkände i en intervju med amerikanska tv-kanalen MSNBC i förra veckan att revolutionsgardet är en terroristorganisation. Han tillade dessutom att han inte är alltför optimistisk när det gäller att återuppliva kärnteknikavtalet (JCPOA) med iranska regimen.