Ekonomi, Nukleärt

Iranska regimen får tillgång till frusna tillgångar, enligt egna nyhetsbyrån IRNA

Iranska regimen har nått en överenskommelse som ger den tillgång till en betydande del av dess frusna tillgångar utomlands. Det rapporterar amerikanska Bloomberg på onsdagen med hänvisning till en rapport från regimens statliga nyhetsbyrå IRNA.

IRNA citerar en icke namngiven officiell källa men ger inte några detaljer kring den påstådda överenskommelsen. Varken USA eller någon annan regering har bekräftat uppgifterna.

Iranska regimen fick sina tillgångar utomlands frusna efter att USA:s tidigare president Donald Trump införde hårdare sanktioner mot regimen.

Den har därmed inte tillgång till pengar från oljeförsäljningen. Närmare sju miljarder dollar sitter idag fast i två sydkoreanska banker, enligt rapporter.

De tillgångar som nu frigörs är enligt IRNA värda flera gånger mer även den skuld på 400 miljoner pund som Storbritannien nyligen betalade regimen.

Tjänstemän från iranska regimen har besökt Sydkorea under de senaste månaderna för samtal om de frysta fonderna och andra ekonomiska frågor. Det rapporterar Bloomberg och tolkar detta som uppenbara förberedelser för att återuppliva kärnteknikavtalet med iranska regimen. Därmed får iranska regimen vissa sanktionslättnader, däribland för hävda straffåtgärder mot iransk oljeexport, i utbyte mot begränsningar på regimens kärnteknikprogram

Inget kärnteknikavtal i sikte

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger samtidigt att han inte är alltför optimistisk när det gäller att återuppliva kärnteknikavtalet (JCPOA) med iranska regimen.

Uttalandet kom under en intervju med amerikanska tv-kanalen MSNBC på onsdagen där han även betonade att revolutionsgardet är en terrororganisation.

”Trots alla våra ansträngningar är vi inte där och tiden börjar bli extremt knapp. Men det här är något som vi kommer att ta upp med våra europeiska partners under eftermiddagen och imorgon”, sade han och tillade. ”Jag tror fortfarande att det skulle vara i vårt lands bästa intresse om vi kan återgå till att följa avtalet om Iran skulle göra detsamma. Vi är dock inte där än.”

Förhandlingarna i Wien för att återuppliva JCPOA avbröts förra månaden och inga nya samtal är planterade. Iranska regimen har sagt att den kommer till Wien endast för att slutföra ett avtal medan USA säger att bollen ligger hos Iran.

Kritik mot Biden-administrationens eftergifter för att rädda JCPOA

Biden-administrationen har under de senaste veckorna fått hård kritik för sina planerade eftergifter till iranska regimen för att återuppliva JCPOA. Kritiken kommer även från demokrater i kongressen som uttrycker oroa för det stundande avtalet med iranska regimen.

Enligt flera rapporter i amerikanska och internationella medier tänker Biden-administrationen ta bort revolutionsgardet från USA:s terrorlista, vilket iranska regimen kräver för att återvända till JCPOA.