Kultur, Motståndsrörelsen, Nyheter

Dr Hezarkhani, en av Irans främsta författare och intellektuella, går bort

Iran och iranska folket förlorade igår en av sina mest framstående intellektuella, främsta litteraturforskare och bästa författare, Dr Manouchehr Hezarkhani.

Han avled på ett sjukhus i Paris på fredagsmorgonen efter en längre tids sjukdom. Han blev 87 år.

Dr Hezarkhani tillägnade närmare 70 år av sitt liv till kampen för frihet och demokrati i Iran. Han var även en stark röst mot prästerskapet sedan det religiösa enväldet snodde iranska folkets demokratiska revolution 1979.

Dr Hezarkhani gick med i den prodemokratiska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i 1981. Han var under flera år ordförande för NCRI:s utskott för kultur och konst.

Hyllningarna fortsätter att komma in på sociala medier på lördagen.

Dr Manouchehr Hezarkhani tillsammans med andra NCRI-ledamöter och NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, hedrar Dr Mohammad Mossadeq under en ceremoni i Paris.
Dr Manouchehr Hezarkhani tillsammans med andra NCRI-ledamöter och NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, hedrar Dr Mohammad Mossadeq under en ceremoni i Paris.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) beklagar Dr Hezarkhanis bortgång och skickar sina varmaste kondoleanser till hans familj, anhöriga, vänner i NCRI och iranska folket.

Dr Hezarkhani var en röst för iranska folkets strävan för demokrati och frihet. Han påminde gång på gång under sitt liv att prästerskapets envälde inte representerar det verkliga Iran och att regimen för ett krig mot Irans kultur och litteratur.

Kampen för ett fritt Iran präglade Dr Hezarkhanis liv

Född 1934, Dr Hezarkhani var en sympatisör till Irans första demokratisk valda premiärminister, Dr Mohammad Mossadeq och den folkliga rörelsen för nationalisering av oljan under sin studenttid.

Han åkte till Frankrike för högre studier och tog en doktorsexamen i medicin från universitetet i Montpellier. Han studerade därefter patologi vid Paris Medical School innan han återvände till Iran.

I Iran gick han med i författarförbundet och valdes in i styrelsen vid flera tillfällen. Han skrev flera böcker och artiklar under sin tid som författare. Han har dessutom översatt flera utländska mästerverk från Antonio Gramsci, Aimé Césaire, Maxime Rodinson, Frantz Fanon och Roy Medvedev.