Motståndsrörelsen, Nyheter

Internationell konferens till stöd för kvinnor i Iran och deras jämställdhetskamp

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) firade Internationella kvinnodagen med sin årliga konferens till stöd för kvinnorna i Iran på lördagen.

Hundratals kvinnorättsaktivister, tidigare ministrar och parlamentsledamöter från världens fem kontinenter medverkade i konferensen i Berlin i person eller via videolänk.

Konferensen uttryckte även solidaritet med det ukrainska folket, särskilt kvinnorna i landet. Ordförande för NCRI:s kvinnoutskott, Sarvenaz Chitsas, öppnade lördagens konferens och hyllade i sitt tal kvinnornas i Ukraina som aktivt går med sina bröder i motståndsrörelsen för att försvara sitt hemland från invasion.

En efter en uttryckte talarna sitt stöd för kvinnorna i Iran och deras kamp för jämställdhet och frihet. De påpekade att prästerskapets styre i Iran är ett kvinnofientligt envälde som marginaliserar och diskriminerar mot kvinnor både i lag och praxis.

Konferensen lyfte fram de iranska kvinnornas ledande roll i att organisera, leda och delta i regimkritiska och folkliga protester.

Talarna hyllade de modiga kvinnorna i Iran som varje dag trotsar regimens förföljelse och hot för att utmana och störta prästerskapets kvinnofientliga styre.

Kvinnor en kraft för demokratisk förändring i Iran

Talarna betonade att de iranska kvinnorna är den verkliga kraften för förändring i Iran. Detta återspelas av att iranska kvinnor leder senaste tidens folkliga protester i landet samt Irans organiserade prodemokratiska iranska motståndsrörelsen, betonade talarna i sina anförande.

Flera talare framhöll att NCRI som leds av en muslimsk kvinna Maryam Rajavi representerar ett hållbart demokratiskt alternativ till prästerskapets religiösa diktatur. De uppmärksammade i detta avseende Maryam Rajavis tiopunktsplan för framtida Iran och sade att denna plattform erbjuder en väg framåt för ett fritt och demokratiskt Iran som förtjänar och bör få internationellt erkännande och stöd.

Utdrag från oppositionsledaren Maryam Rajavis tal

Konferensens huvudtalare var oppositionsledaren Maryam Rajavi som lyfte fram i sitt anförande iranska folkets frihetskamp mot prästerskapet samt de iranska kvinnornas aktiva och historiska deltagande.

”Män och kvinnor i denna motståndsrörelse, som leder iranska folkets frihetskamp mot det religiösa tyranniet, har återupplivat betydelsen av att göra motstånd. De har valt att inte ge efter för förtryck och betala det pris som krävs för att eliminera det.”

”Iranska kvinnors stora och aktiva deltagande i kampen för regimskifte är varken tillfälligt eller spontant. De är inspirerade av uppoffringar från kvinnorna i oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) och andra oliktänkande grupper.”

”Endast en verklig demokrati med frihet och jämställdhet efter prästerskapets fall kommer att skydda Iran från det förflutnas bittra erfarenheter. Och ni kvinnor är de som kan förverkliga detta.”

Andra talare vid konferensen

Andra talare vid konferensen var bland andra följande internationella personligheter samt representanter från NCRI och olika iranska samfund i Europa.

Utdrag från deras anförande kan läsas på NCRI:s hemsida (engelska).

Parlamentariker

Amerikanska kongressledamöterna, Jennifer Wexton, Deborah Ross, Betty McCollum, Marilyn Strickland och Rosa DeLauro.
Marianne Binder-Keller, parlamentsledamot från Schweiz.
Sylvia Lehmann, ledamot i tyska Bundestag.
Susanna Ceccardi, Europaparlamentariker från Italien.
Theresa Villiers, ledamot i brittiska underhuset.
Kira Rudik och Lisa Yasko, parlamentsledamöter från Ukraina.

Tidigare ministrar och personligheter

Helle Thorning Schmidt, Danmarks tidigare premiärminister.
Ase Kleveland, Norges tidigare kulturminister.
Michèlle Alliot-Marie, Europaparlamentsledamot och Frankrikes tidigare förvars- och utrikesminister.
Frances Townsend, tidigare inrikes säkerhetsrådgivare till USA:s president.
Linda Chavez, Vita husets tidigare direktör för offentliga relationer.
Rita Süssmuth, tidigare talman för tyska Bundestag.
Annegret Kramp-Karrenbauer, Tysklands tidigare försvarsminister.
Mimi Kodheli, Albaniens tidigare försvarsminister.
Ingrid Betancourt, colombiansk presidentkandidat och tidigare senator.
Dr Ranjana Kumar, ordförande för icke-statliga organisationen CSR, Indien.