Folkliga protester, Nyheter

Tusentals protesterar i Irans Isfahan för att kräva att floden återupplivas

Tusentals demonstranter har samlats i Isfahan i centrala Iran för att kräva att en större flod som har torkat ut ska återupplivas.

Bilder som sändes av statlig tv och dussintals videor som cirkulerade på sociala medier på fredagen visade ett hav av bönder och andra människor i staden Isfehan som protestera mot vattenbrist och uttorkning av provinsens stora Zayandeh Rud-flod för tolfte dagen i rad. Tusental vanliga medborgare anslöt sig också till fredagens protester med slagord mot regimen och till stöd för bönderna.

Demonstranter samlas på den uttorkade flodbädden vid floden Zayandeh Rud och kräver åtgärder för att återföra vatten till floden.

Under de senaste åren har regimen byggt dammar på Zayandeh Rud-floden för att förse industrier kopplade till revolutionsgardet med vatten. Detta har lett till att floden torkat ut och försvårat böndernas liv genom att förstöra deras jordbruk och boskap.

Fredagens stora protesttåg nådde hela vägen till floden. Några av de slagord som folket skanderade var följande enligt videor publicerade på sociala medier:

”Vapen, stridsvagnar, skrämmer inte oss längre, mullorna måste försvinna”. ”Varken Gaza eller Libanon, jag offrar mitt liv endast för Iran”. ”Isfahan kommer att göra uppror om vattnet inte flödar”. ”Vår fiende är här i Iran, de ljuger och säger att det är USA.”

Regimen har svarat med att stänga ner internet och skicka sina repressiva säkerhetsorgan till provinsen. Det efter att protesterna växte snabbt över hela provinsen under senaste veckan och video från demonstrationerna sprider sig som en löpeld på sociala medier.