Nyheter

Norge åtalar tysk-iransk professor för brott mot sanktioner mot Iran

En tysk-iransk professor som arbetade vid NTNU anklagas för att ha brutit mot sanktionerna mot Iran genom att bjuda in fler gästforskare från Iran och ge dem tillgång till ett laboratorium, rapporterar NRK.

Den norska säkerhetspolisen menar att de iranska forskarna fick tillgång till datasystem vilket i förlängningen skulle kunna ge Iran information om framställning av massförstörelsevapen eller kärnvapen.

– Detta är kunskap som kan vara användbar för Irans kärnkraftsprogram. Vi säger inte att det är det, men det är riskpotentialen här som är allvarlig, säger statsadvokat Frederik Ranke till NRK.

Nu anklagas en av forskarna för att ha delat information om försvarsutrustning.

– Vi har utfärdat åtal mot en person för brott mot sanktionsbestämmelserna, inklusive brott mot Iran -föreskrifterna, exportkontrollbestämmelserna och ett dataintrång, säger åklagare Frederik Ranke till NRK.

– Vi tror att den anklagade har brutit mot sanktionsregimen för Iran genom att bjuda in gästforskare som har fått tillgång till listade instrument, utan att han har gjort det möjligt för NTNU att få ett tillstånd från UD, förklarar Ranke.

Den anklagade bjöd in fyra gästforskare från Iran till NTNU i Trondheim. Från perioden februari 2018 till juli 2019 hade de vistelser av olika längd på universitetet.

Den tysk-iranska professorn bor nu i en Gulfstat. Han har bott i Norge i flera år.