Pressmeddelande

Konferens: Överlevare vittnar om Raisis MR-brott inför hans deltagande i FN:s generaldebatt

Den 21 september deltar iranska regimens nya president, Ebrahim Raisi, för första gången i FN:s generaldebatt.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) deltar i en internationell konferens i Stockholm som organiseras samma dag för att hör vittnen som överlevt Raisis MR-brott och massaker på politiska fångar.

Konferensen är det första i sitt slag där talarna väntas uppmärksamma FN:s ansvar att ställa regimens ledare till svars och lägga fram förslag på hur världssamfundet kan stödja kampen för rättvisa.

För ytterligare information läs arrangörernas pressmeddelande nedan eller kontakta Massud Kiani, 073 690 4330.

Pressmeddelande: Internationell konferens, tisdagen, den 21 September

Internationell konferens med vittnen som överlevt Raisis inblandning i 1988 års massaker och europeiska exministrar samtidigt som regimens nya president deltar i FN:s generaldebatt

Överlevare av 1988 års massaker och tidigare politiska fångar i Iran kommer att vittna om Ebrahim Raisis direkta inblandning i folkmord under en internationell konferens i Stockholm.

Det här är första gången som ett stort antal vittnen och överlevare från Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Österrike, Schweiz, och Kanada samlas för en konferens i Sverige.

Denna unika konferens äger rum samma dag som regimens nya president väntas tala inför FN:s generalförsamling i New York via videolänk.

Konferensens andra talare är framstående personligheter bland dem tidigare ministrar från Storbritannien och Finland samt tidigare högt uppsatt FN-tjänstemän. Några av talarna deltar digitalt.

Talarna kommer att uppmärksamma den systematiska straffriheten i Iran och hur världssamfundet och FN kan stödja strävan att utkräva regimen och dess ledare på ansvar för systematiska grymheter.

En stor utställning vid konferensen uppmärksammar 1988 års massaker.

En av de inblandade i 1988 massaker, Hamid Noury, står idag åtalad Stockholms tingsrätt. Den åtalade personen var, enligt åklagarna, vid den här tiden assistent till den biträdande åklagaren i fängelset i Gohardasht.

Tid: tisdagen, den 21 september 2021 kl. 10:30-12:30
Plats: Westmans Event & Konferens, Holländargatan 17, Stockholm

Några av konferensens talare är:

David Jones, parlamentsledamot i det brittiska underhuset, vice ordförande i European Research Group, brexitminister (2016-2017), minister för Wales (2012-2014)

Kimmo Sasi, Finlands före detta transport- och kommunikationsminister

Bob Blackman, parlamentsledamot i det brittiska underhuset, före detta verkställande sekreterare i 1922-kommittén i brittiska underhuset.

Tahar Boumedra, framstående jurist, tidigare chef för MR-kontoret i FN:s mission i Irak (UNAMI), ledamot i rådgivande nämnden för organisationen, Justice for Victims of 1988 Massacre in Iran (JVMI)

Edvard Solnes, Islands före detta miljöminister

Struan Stevenson, EP-ledamot från Skottland (1999-2014), ordförande i Europaparlamentets interparlamentariska grupp, Friends of a Free Iran Intergroup (2004-14), och koordinator i organisationen, Campaign for Iran Change (CIC).