Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Arresteringar och avrättningar ökar i Iran med Raisi som president

Iranska regimen har arresterat flera unga och tidigare politiska fångar under de senaste månaderna. Den nya vågen av massarresteringar är framförallt riktade mot familjer och sympatisörer till oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Arresteringarna följer en oroväckande ökning i antalet avrättningar i landet sedan Ebrahim Raisi tog över som president.

Raisi är känd för sin inblandning i massaker på 30,000 politiska fångar i fängelser över hela Iran 1988. En majoritet av offren var anhängare och medlemmar i Irans främsta opposition, PMOI/MEK.

Sammanlagt över 220 individer har blivit avrättade under det nuvarande året med minst 90 sedan julimånad.

Det ökade förtrycket är regimens svar på det växande folkliga missnöjet mot prästerskapets envälde. Syftet är att ska en atmosfär av rädsla i samhället. Och därigenom förebygga och stoppa framtida folkliga uppror och det växande stödet för oppositionen, PMOI/MEK, i Iran.

Den iranska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) kräver skyndsamma internationella åtgärder från EU, FN och deras medlemsstater för frigivning av politiska fångar i Iran. De uppmanar dessutom världssamfundet att skicka en internationell delegation till Iran för att besöka regimens fängelser och möta politiska fångar.

Namn och uppgifter på de arresterade

Saman Iranshahi, 34 år, från den södra staden Bandar Abbas, arrested den fjärde augusti.

Seyed Ali Seyed Aghabzargi, 32 år, från Tehran, arresterad den 29 juli.

Under senaste dagarna har säkerhetsstyrkorna arresterat flera tidigare politiska fångar och familjer till PMOI i den norra staden, Rasht. De har flyttats till Lakan-fängelset och är identifierade nedan, enligt uppgifter till FFFI.

Aqil Rahnama, 60 år, tidigare politisk fånge under 80- och 90-talet. Avtjänade 12 år i fängelset under 90-talet. Han var arresterad tillsammans med sin fru Narges Shirbacheh.

Simrokh Bozorg-Zia’ Bary.

Ebrahim Hozouri, 62 år, har Parkinson. Han avtjänade tre år som politisk fånge under 80-talet.

Ahmad Behnami, 58 år och får vård för diabetes. Han avtjänade två år som politisk fånge under 80-talet. Arresterad tillsammans med sin fru Ozra Taheri.

Mahin Akbari, politisk fånge från 80-talet.