Engagemang, Nyheter

Manifestation utanför Stockholms tingsrätt till stöd för rättvisa

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Folkets mojahedin (PMOI/MEK), håller på torsdagen en manifestation utanför Stockholms tingsrätt till stöd för den folkliga rörelsen för rättvisa i Iran.

Deltagarna har kommit från hela Sverige till Stockholm för att följa rättegången mot Hamid Nouri som på torsdagen går in på sin fjärde vecka.

De skanderar slagord mot regimen och dess nuvarande president Ebrahim Raisi som är ansvariga för massakern på 30,000 politiska fångar i Iran 1988.

Därför kräver svensk- och exiliranierna att Raisi jämte andra regimledare ska ställas till svars för brott mot mänskliga rättigheter och folkmord.

De uppmanar dessutom FN att tillsätta en oberoende utredning om massakern och Sverige att ta ledarrollen i detta sammanhang. Detta i ett första steg för att ställa iranska regimens ledare inför rätta för allvarliga MR-brott.

  • Den andra september håller svensk- och exiliranier, sympatisörer till Folkets mojahedin (PMOI/MEK), en manifestation utanför Stockholms tingsrätt till stöd för den folkliga rörelsen för rättvisa i Iran och kravet att regimens ledare och presidenten Raisi, ska ställas inför rätta..
  • Den andra september håller svensk- och exiliranier, sympatisörer till Folkets mojahedin (PMOI/MEK), en manifestation utanför Stockholms tingsrätt till stöd för den folkliga rörelsen för rättvisa i Iran och kravet att regimens ledare och presidenten Raisi, ska ställas inför rätta..
  • Den andra september håller svensk- och exiliranier, sympatisörer till Folkets mojahedin (PMOI/MEK), en manifestation utanför Stockholms tingsrätt till stöd för den folkliga rörelsen för rättvisa i Iran och kravet att regimens ledare och presidenten Raisi, ska ställas inför rätta..
  • Utanför Stockholms tingrätt, den andra September 2021: Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Folkets mojahedin (PMOI/MEK), hedrar minnet av 52 PMOI-medlemmar som dödades när irakiska väpnade styrkor attackerade deras hem i Camp Ashraf på iranska regimens vägnar, den första september 2013.
  • Utanför Stockholms tingrätt, den andra September 2021: Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Folkets mojahedin (PMOI/MEK), hedrar minnet av 52 PMOI-medlemmar som dödades när irakiska väpnade styrkor attackerade deras hem i Camp Ashraf på iranska regimens vägnar, den första september 2013.
  • Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Folkets mojahedin (PMOI/MEK), utanför Stockholms tingsrätt, den andra September 2021.

Nasrollah Marrandi, ett av huvudvittnen i målet, kommer att vittna under torsdagens förhandlingar. Han var politisk fånge i Iran mellan 1981 och 1991 varav flera år i Gohardasht-fängelset.

  • Nasrollah Marrandi, ett av huvudvittnen i målet, tillsammans med svensk- och exiliranier utanför Stockholms tingsrätt efter att ha vittnat mot Hamid Nouri under torsdagens förhandlingar, den andra september.
  • Svensk- och exiliranier utanför Stockholms tingsrätt håller en banner med uppmaning från oppositionsledaren Maryam Rajavi till FN och det internationella förbundet måste erkänna 1988 års massaker som ett folkmord och brott mot mänskligheten, den andra september.
  • Nasrollah Marrandi, ett av huvudvittnen i målet, lämnar Stockholms tingsrätt efter att ha vittnat mot Hamid Nouri under torsdagens förhandlingar, den andra september.

Han kommer att vittna om det han personligen bevittnat i fängelset om Hamid Nouri och hans egna personliga erfarenheter från att stå inför dödskommissionen och i fängelsets dödskorridor.

Följ dagens förhandlingar i Stockholms tingsrätt

Hamid Nouri står åtalad i Stockholms tingsrätt för direkt inblandning i 1988 års massaker på politiska fångar i Iran. Han var, enligt åklagarna, vid den här tiden assistent till den biträdande åklagaren i fängelset i Gohardasht i Karaj, en stad väster om Teheran. Radio Chakavak sänder direkt från rättegången mot Hamid Noruy. Följ torsdagens förhandlingar nedan.