Nukleärt, Nyheter

Irans högste ledare: USA och Europa är rovvargar

Iranska regimens högste ledare Khamenei slog till mot Biden-administrationen i en serie tweets på lördagen. Det efter att USA:s president sade att han kan överväga ”andra åtgärder” om kärnkraftsdiplomati med Teheran misslyckas.

”Bakom kulisserna i USA:s utrikespolitik ligger en rovvarg som ibland förändras till en listig räv”, skriver Khamenei på Twitter. Han hävdade vidare att det inte var någon skillnad mellan Bidens presidentskap och tidigare president Donald Trumps.

Han gick också till verbal attack mot de europeiska parterna i avtalet och sade, ”de är liksom USA också, men i ord och retorik kräver de alltid, som om att det var Iran som länge förlöjligade och undergrävde förhandlingar”.

I fredags fick iranska regimens nya utrikesminister, Hossein Amirabdollahian, sitt första telefonsamtal med EUs utrikespolitiske chef Josep Borrell, under vilken Borrell uppmanade Teheran att förbinda sig till ett datum för att återvända till Wien för samtal om att återställa kärnvapenavtalet.

Khameneis anmärkningar på lördagen tycktes vara en dubbel nedgång mot Irans ställning innan de två länderna, förutom europeiska makter och Ryssland och Kina, återvänder till Wien.