Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Läckta videor från Evin-fängelsets säkerhetskameror avslöjar tortyr

Under de senaste dagarna har hackergruppen ”Adalat Ali” släppt videor från de hackade säkerhetskamerorna i Evin-fängelset i Iran.

Videoklippen avslöjar och visar fångvakternas mycket grymma behandling av fångar. Avslöjandet har väckt en våg av reaktioner från människorättsaktivister och människor på sociala medier.

Amnesty international har analyserat 16 läckta videoklipp tagna från oberoende iranska medier. De ger chockerande visuella bevis på misshandel, sexuella trakasserier och avsiktlig försummelse och misshandel av dem som behöver medicinsk vård, vilket Amnesty International har dokumenterat i åratal. Videorna bekräftar också oro kring kronisk överbeläggning och isolering i grymma och omänskliga fängelseförhållanden.

”Det här är oroande material och ger en sällsynt glimt av den grymhet som fångarna regelbundet blir utsatta för i Iran. Det är chockerande att se vad som händer innanför murarna i Evin-fängelset. Men den grymma behandling som de läckta videorna skildrar är tyvärr bara toppen av isberget för Irans tortyrepidemi”, säger Heba Morayef, regiondirektör för Mellanöstern- och Nordafrikaenheten på Amnesty.

Borta från allmänheten utsätter iranska regimens säkerhetstjänstemän rutinmässigt frihetsberövade män, kvinnor och barn för tortyr eller annat misshandel. Detta gäller särskilt när fångarna genomgår förhör i fångläger som drivs av underrättelsetjänsten, revolutionsgardet och polisens utredningsenhet.

Metoder för tortyr i Iran som Amnesty dokumenterat under de senaste åren inkluderar piskstraff, elektriska stötar, skenavrättningar, vattenboarding, sexuellt våld, tvångsmatning med kemiska ämnen samt avsiktligt berövande av sjukvård.

Sedan den 22 augusti har oberoende medier baserade utanför Iran publicerat ett växande antal läckta videoklipp från en grupp som kallar sig ”Edalat-e Ali” (vilket betyder Alis rättvisa). Gruppen har enligt uppgifter lyckats hacka säkerhetskamerorna i Teherans ökända Evin-fängelset.