Pressmeddelande

Stor demonstration i Stockholm på årsdagen av 1988 års massaker i Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) deltar tillsammans med svensk- och exiliranier i en stor demonstration i Stockholm, måndagen den 23 augusti på årsdagen av 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar i Iran.

Deltagarna kommer att hedra offren samt uppmana FN att tillsätta en oberoende utredning om massakern och Sverige att ta ledarrollen i detta sammanhang.

Demonstrationen på Mynttorget äger rum samtidigt som den historiska rättegången i Stockholms tingsrätt mot en iransk medborgare för folkrättsbrott och för inblandning i 1988 års massaker.

För ytterligare information läs pressmeddelandet nedan eller kontakta Massud Kiani, 073 690 4330.

Pressmeddelande: Iraniers stora demonstration i Stockholm på 33 årsdagen av massakern på 30000 politiska fångar, måndagen 23 Augusti

Krav på att iranska regimens ledare, särskilt Khamenei och Reisi ställs till svars för folkmord och brott mot mänskligheten.

Ytterligare info media:

Shahin Gobadi
+46765893014
+33650119848

Iranier från Hela Sverige samlas till en stor demonstration i Stockholm måndagen 23e augusti och kräver att Iranska regimens ledare ska ställas till svars för omfattande brott mot mänskliga rättigheter, speciellt massakern 1988. De uppmanar FN att tillsätta en oberoende utredning om massakern och Sverige att ta ledarrollen i detta sammanhang.

Demonstrationen äger rum medan Hamid Noury, en av de inblandade i massakern 1988, står inför rätta i Stockholm. 30000 politiska fångar där av mer än 90 procent anhängare till MEK avrättades i massakern på Khomeinis Fatwa.

Svenska riksdagsledamöter från olika partier samt andra europeiska dignitärer deltar i person eller online och håller tal.

Patrick J. Kennedy, medlem av den amerikanska kongressen (1995–2011), och Ingrid Betancourt, tidigare senator, presidentkandidat och gisslan i Colombia är en av dignitärer som talar online.

Iranier samlas först i Mynttorget för att sedan gå i en demonstrationståg i centrala Stockholm. Representanter för iranska samfund i andra skandinaviska länder deltar också i demonstrationen.

Tid: måndagen 23 augusti 2021 kl. 14:45
Plats: Mynttorget

Bakgrund

Med anledning av Khomeinis fatwa (order) avrättades över 30000 politiska, de allra flesta anhängare till MEK under några månader runtom i hela Iran. Offren begravdes i okända massgravar. Ebrahim Reisi var en av medlemmarna i dödskommissionen i Tehran som berövade tusentals MEK-anhängare livet. Hittills har FN inte gjort en oberoende utredning om massakern. Amnesty Internationals generalsekreterare sa i ett uttalande den 19 juni 2021: ”Att Ebrahim Reisi har blivit president istället för att bli utredd för brott mot mänskligheten, är en bitter påminnelse om att det råder straffrihet i Iran”