Nyheter

EU fördömer Iran för attack mot handelsfartygen Mercer Street

Iran var ansvarig för en dödlig attack mot det israeliska skeppet Mercer Street, säger EU:s utrikespolitiska chef, Joseph Borrell, på söndagen.

USA, Storbritannien och G7:s utrikesministrar skyllde Iran för attacken tidigare.

Europeiska unionen fördömer på det starkaste sätt den olagliga attacken mot handelsfartyget Mercer Street, utanför Masirah Island i Oman, den 29 juli, skriver EU i ett uttalande.

Det finns ingen motivering för denna attack som dödade en rumänsk såväl som en brittisk medborgare. Vi erbjuder våra kondoleanser till deras familjer och vänner och uttrycker vår fulla solidaritet med det drabbade medlemslandet.

Sådana hänsynslösa och ensidiga åtgärder, mot internationell lag och hot mot internationell fred, är oacceptabla och måste stoppas. Navigationsfriheten måste garanteras i enlighet med internationell rätt.   

Alla tillgängliga bevis pekar tydligt på Iran

Vi uppmanar alla relevanta parter i regionen att spela en konstruktiv roll för att främja regional stabilitet och fred. I detta sammanhang kommer EU att fortsätta de intensiva diplomatiska ansträngningarna för att främja lämplig och effektiv dialog och lösningar.