Engagemang, Folkliga protester, Iranier i Sverige, Nyheter

Iranier i Stockholm och andra länder protesterar mot Ebrahim Raisi

Idag den tredje augusti tillträder Ebrahim Raisi officiellt som Irans näste president.

Anhängare av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) höll protestaktioner i Stockholm och 14 andra städer världen över på tisdagen för att fördöma Raisi som Irans näste president.

De visade även stöd för senaste tidens regimkritiska protester som började för flera veckor sedan och som nu spridit sig till andra städer och provinser med slagord mot prästerskapet.

Ebrahim Raisi var en ledande medlem i Teherans ”dödskommission” 1988, som i en massaker skickade
tusentals politiska fångar till galgen.

Protestaktioner och manifestationer pågår just nu bland annat i Stockholm, Berlin, London, Oslo, Paris, Rom, Haag, Bryssel, Wien, Bern, Washington DC, Toronto, Montreal, Ottawa och Köpenhamn.

I samband med detta uppmärksammar deltagarna även 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar med en bildutställning.

Utställningen hedrar offren som gav sina liv för frihet och demokrati i Iran och belyser Raisis inblandning i dessa utomrättsliga massavrättningar, som Amnesty beskriver som pågående brott mot mänskligheten.

Deltagarna kräver en brottsutredning av Raisi för brott mot mänskligheten roll och uppmanade det internationella samfundet att avstå från att samarbeta med en regim vars president är en bödel och människorättsförbrytare.

Iranier i Stockholm och andra länder protesterar mot Raisi

”Hur ska Sverige kunna ha normala förbindelser och god dialog med ett land vars president är en BÖDEL delaktig i pågående brott mot mänskligheten?”, frågar Mojtaba Ghotbi en av arrangörerna i Stockholm.

”Sverige måste agera för att etablera en FN-utredning av denna massaker eftersom regimen förstör massgravar, döljer sanningen för offrens familjer och förföljer de som söker rättvisa”, tillägger han.

Mojtaba säger att ”Sverige bör prioritera iranska folket genom att stödja de folkliga protester som sveper landet och som utmanar prästerskapets envälde med slagord som “Död åt diktatorn, Död åt Khamenei [regimens högste ledare].”