Folkliga protester, Nyheter

Regimfientliga protester i Khuzestan sprids till fler provinser

Protester över vattenbrist i Khuzestanprovinsen som började för åtta dagar sen sprider sig till andra delar av landet inklusive grannprovinserna Chahar Mahal va Bakhtiari, Esfahan, Lorestan och Bushehr.

En video publicerade på sociala medier på torsdag visade hundratals demonstranter som skandera ”Folk vill ha regims fall” i Sousangard, Khuzestan. Andra videor visade skottlossning och kollisioner mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter i Mahshahr, Khuzestan (länken är extern) och Aliigoudarz, Lorestanprovinsen på torsdagskvällen. 

Två demonstranter i Aliigoudarz uppges ha avlidit efter att de blev skjutna av säkerhetsstyrkor. Ett av offren är en 20-årig man identifierad som Omid Azarkhosh, i Aligoodarz, enligt uppgifter som FFFI har tagit del av.

Enligt trovärdiga källor har minst nio personer dödats under protesterna.

Amnesty bekräftar i en rapport på fredagen att regimens säkerhetsstyrkor har använt olagligt våld och ammunition för att krossa de pågående folkliga proteserna i Khuzestan. MR-organisationen säger att säkerhetsstyrkorna har dödat minst åtta demonstranter och förbipasserande åskådare sedan protesterna började, den 15 juli, bland de en ung tonårig.

Internetmobiler har stängts av i många områden i Khuzestan bland annat städerna Mahshahr, Shadegan och Masjed Soleiman för att förhindra rapporter om protester som publiceras online. NetBlocks, en organisation som bevakar den globala internettrafiken, bekräftade på onsdagen att mobila internetanslutningar i Iran hade störts från och med den 15 juli och att situationen pågår. Över 90 procent av iranierna litar på mobilt internet för att ansluta till webben.  

I Chahar Mahal va Bakhtiari-provinsen och Borazjan södra Bushehr-provinsen blockerade demonstranter huvudvägen till staden genom att bränna däck. I staden Aliigoudarz, Lorestanprovinsen, och Bushehr-provinsen, samlades tiotals demonstranter, främst unga män, vid stadstorget och skanderade ”Var inte rädd, vi är alla tillsammans”.