Engagemang, Nyheter

Sista dagen av Internationellt toppmöte för ett fritt Iran

Helgens digitala toppmöte till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran avslutas med en internationell konferens på måndagen.

Temat för måndagens konferens är globalt stöd för iranska folkets uppror och det demokratiska alternativet.

En rad parlamentariker, tidigare statstjänstemän och personligheter från Europa, USA och Kanada talade inför måndagens toppmöte precis som helgens konferenser. Bland dem Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt samt en grupp av tidigare europeiska premiärministrar.

De deltog i det digitala toppmötet tillsammans med människorättsaktivister och iranier från hela världen, inte minst från Iran, för att visa stöd för ett fritt och demokratiskt Iran. Svensk-iranier deltar också i måndagens toppmöte.

Andra gästtalare var den tidigare colombianska presidentkandidaten, Ingrid Betancourt, och förre borgmästaren i New York, Rudy Giuliani. De uppmärksammade de folkliga protesterna i Iran och applåderade den prodemokratiska motståndsrörelsen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), och oppositionsledaren Maryam Rajavi för att leda kampen mot prästerskapet för ett fritt Iran.

De uttryckte sitt fortsatta stöd för NCRI och ställde sig bakom kampanjen att åtala Raisi.

Andra gästtalare från USA och Kanada stödde också detta krav. Bland dem USA:s tidigare justitieminister, Michael Mukasey, förre FBI-chefen Louis Freeh, ryske schackmästaren, Garry Kasparov och Kanadas tidigare utrikesminister, John Baird.

De manade internationella samfundet och västvärlden att inte förhandla med en massmördare som Raisi coh istället stödja iranska folkets frihetskamp. De påpekade att Raisi måste ställas till svar för hans delaktighet i 1988 års massaker.

Flera gästtalare från Kanada tog upp regimens nedskjutning av det ukrainska passagerarplanet i Teheran förra året. De underströk att nedskjutning var ett brott och ytterligare bevis på att omvärlden måste ställa regimen till svars.

Utdrag från samtliga gästtalare under måndagens toppmöte finns på NCRI:s direkt rapportering här. Ett urval följer i slutet av detta reportage.

Dissidenter från Iran deltog direkt från Iran

Flera medlemmar från oppositionens motståndsenheter trotsade regimens förtryck och deltog direkt i måndagens toppmöte från flera iranska städer. De uttryckte i sina tal stöd för oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) och oppositionsledaren, Maryam Rajavi. De tackade de internationella gästtalarna för att ha deltagit i oppositionens toppmöte och för deras stöd för ett fritt Iran.

De betonade att oppositionens motståndsenheter kommer att fortsätta kämpa för ett fritt och demokratiskt Iran och att de hoppas kunna se Maryam Rajavi i Iran inom en snar framtid.

Växande internationellt stöd för oppositionen retar upp regimen

Denna globala uppslutning bakom iranska folket och deras strävan för demokrati samt det internationella stödet för den demokratiska oppositionen, NCRI, har retat upp iranska regimen.

Regimens utrikesdepartement kallade upp Sloveniens ambassadör i Teheran på söndagen för att protestera mot att landets premiärminister deltog och talade inför toppmötet för ett fritt Iran, organiserad av oppositionen. Det rapporterar regimens officiella statliga nyhetsbyrå, IRNA på söndagen.

Måndagens konferens började med en stor ceremoni för att hedra minnet av 30,000 politiska fångar som regimen avrättade i iranska fängelser under sommaren 1988. Amnesty International har beskrivit denna massaker för ett pågående brott mot mänskligheten.

Utdrag från Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavis anförande

Oppositionsledaren Maryam Rajavi öppnade måndagens konferens med att hedra minnet av offren för 1988 års massaker och sade att en majoritet av dem var medlemmar och sympatisörer till iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Regimen försökte eliminera den organiserade oppositionen genom massakern men utan framgång, påpekade Maryam Rajavi, eftersom kampen för frihet i Iran fortsätter än idag.

Denna stora uppoffring vittnar om ”en generation som är fast besluten att skriva ett nytt kapitel för det iranska folket och i historien”, sade hon och varnade. ”Massakern på PMOI-medlemmar har en annan viktig aspekt nämligen omfattande ansträngningar från regimens sida att dölja detta brott.”

”Samtidigt som vi hedrar offren för 1988 års massaker i Iran under dagens toppmöte, uppmanar vi internationella samfundet att lagföra [regimens högste ledare] Khamenei, [regimens högste ledare] Raisi och [den nya chefen för regimens så kallade rättsväsende] Ejeii för delaktighet i folkmord och brott mot mänskligheten”, sade oppositionsledaren och hänvisade till det växande internationella stödet för den pågående kampanjen för rättvisa.

Utdrag från internationella gästtalares tal vid måndagens toppmöte för ett fritt Iran

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt

”100 000 eller fler med iranskt påbrå lever idag i Sverige. Och de följer mycket noga vad som händer i Mellanöstern och i Iran. Jag vet att många av er befinner sig i en liknande situation. Kom ihåg att detta är resultatet av förtryck och diktatur. Människor flyr och försöker hitta ett bättre liv.”

”Autokrater, de med absolut makt, är alltid rädda för sin egen befolkning. De kontrollerar alltid sitt eget folk för det är den typen av paranoia som alltid framstår i [totalitära stater som Iran].”

”Det är så viktigt att ni samlas här idag, för ni hoppas på något bättre som många människor över hela världen gör i reaktion till ett totalitärt styre och auktoritära härskare.”

”Vi måste stå upp och säga att det finns en bättre lösning och det är naturligtvis strävan efter demokrati.”

”Demokrati är mer än att bara kunna rösta. Det måste finnas rättvisa val. Det måste vara öppet. Alla måste kunna kandidera till offentliga ämbeten, och även ha rätt att kampanja för sin politik. Det måste finnas fria och öppna medier. Ingen borde ha absolut makt. Över hela världen har vi lärt oss lektionen att alla former av makt måste balanseras.”

Guy Verhofstadt, Europaparlamentariker och Belgiens tidigare premiärminister

”Vi borde inte förvänta oss att Iran öppnar sig för väst. Raisi avskyr våra demokratiska värderingar och låt oss inte glömma att han är under amerikanska sanktioner över ett förflutet som inkluderar utomrättsliga dödande av tusentals politiska fångar.”

”Vi måste driva en dubbel strategi och sätta mänskliga rättigheter högre upp på agendan medan vi försöker skapa en säkrare miljö i Mellanöstern . Så jag uppmanar EU:s utrikeschef Josep Borrell att utveckla en omfattande plan för att försvara mänskliga rättigheter i Iran.”

Enda Kenny, Irlands tidigare premiärminister

”FN, Europeiska rådet, Europarådet och varje regering som gör affärer med Iran måste konsekvent ta upp frågan om de mänskliga rättigheterna och de människorättskränkningar som denna autokratiska regering begår.”

Matteo Renzi, Italiens tidigare premiärminister

”Vi måste acceptera idén att EU bör försöka ge hopp till de människor som kämpar mot regimen. Jag tycker att vi har ett mycket bra budskap, och det här är en bra tid.”

”Fokus idag bör inte vara att stoppa Iran från att få kärnvapen. Utan det är dags att fokusera på att bekämpa fattigdomen i Iran. Det är oacceptabelt att i ett land som är så rik, inte bara på historia, utan även på tillgångar som ert land att vara i denna situation.”

”Vi måste sträva efter att öppna upp Iran för det globala samfundet och det globala samfundet för Iran. Men det enda sättet som detta kan förverkligas är genom ett regimskifte.”