Engagemang, Nyheter

Svensk-iranier backar den folkliga kampanjen: min röst är regimskifte

Idag skriver iranska regimen sitt öde genom att hålla ett sken presidentval.

Rapporter från Iran till FFFI säger att vallokaler i städer runtom i landet gapar tomma då iranska folket valt att helt bojkotta regimens presidentval.

Svensk- och exiliranier, sympatisör till  Iranska nationella motståndrådet (NCRI) i Sverige, organiserade under fredagen aktioner till stöd för den folkliga kampanjen att bojkotta valet och folkets krav på regimskifte.

Hundratals samlades i Stockholm (utanför regimens ambassad i Lidingö), Göteborg och Malmö för att stödja iranska folket. De uppmanade regeringen och UD för att ta ställning mot iranska regimen samt fördöma regimens presidentval där huvudkandidaten är en bödel.

Iranierna i Europa  och andra delar av världen höll liknande stödaktioner.

Slagordet ”min röst är regimskifte” är iranska folkets motto inför regimens val. Det har hörts på olika sätt under de senaste veckorna under protester,  i folksamlingar och på sociala medier.

Svensk-iranier och motståndsrörelsens sympatisör har i olika aktioner visat stöd för iranska folket och deras frihetskamp.

Fredagens så kallade presidentval i Iran är inte en demokratisk folkomröstning som reflekterar folkets verkliga vilja. Det är en fars. Regimens högste ledare Khamenei har som alltid bestämd vem som ska utropas till segrare och bli landets nästa president.

Och den här gången är den tilltänkta presidenten det värsta möjliga sedan 1979. Khamenei försöker konsolidera makten ytterligare för att hitta en utväg från alla kriser som hotar regimens existens.

Därför har han valt chefen för regimens så kallade rättsväsende, massmördaren Ebrahim Raisi, som sin favorit och vinnarkandidat. Raisi är ansvarig för massaker på tusentals politiska fångar och folkmord i sommaren 1988. USA införde sanktioner mot Raisi i november 2019 när landet straffade högste ledaren, Khameneis innersta cirkel. 

Straffåtgärderna syftade till att strypa resurser och kapital som går till regimens inhemska förtryck samt export av terrorism och destabiliserande aktiviteter utomlands.

Svensk- och exiliranier betonade under fredagens aktion att regimens dagar är räknade. De uppmanade EU och Sverige att stödja iranska folkets frihetskamp och strävan för ett regimskifte i Iran.