Mänskliga Rättigheter

Iran: fånge misshandlad till döds av fängelsevakter

En fånge i staden Uromiyehs centrala fängelse slogs till döds av fängelsevakter sedan de stormade en av fängelsets avdelningar i måndags.

Offret var identifierad som Amir Rezaei, 35, och hade avtjänat halva sitt 20-åriga fängelsestraff.

Fängelsevakterna kastade ner honom från trappan från andra våningen och drog honom till isoleringscell trots att han var svårt skadad, enligt uppgifter till FFFI. Väl där fortsatte vakterna att slå och tortera honom tills han förlorade medvetandet.

Vakterna tog en medvetslös Rezaei till sjukavdelningen men hans liv gick inte att rädda. Han dog en timme senare till följd av sina svåra skador.

Fängelsedirektören och regimens ansvariga myndigheter försöker nu mörka händelsen och vakternas inblandning. De hävdar att Rezaei dog av en överdos trots synliga skador på hans kropp som vittnar om tortyr och misshandel.