Nyheter

Tyskland förbjuder islamistiska organisationen Ansaar International

Tyskland förbjuder den Düsseldorf-baserade islamistiska föreningen, Ansaar International, anklagad för finansiering av terroristgrupper utomlands såsom palestinska Hamas och al-Shabab i Somalia.

Salafismen, en fundamentalistisk inriktning inom islam, har vuxit sig starkare i Sverige, enligt en ny rapport. På flera platser i svenska städer påverkar salafister numera vardagen genom påtryckningar och hot. säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp

”Om man vill bekämpa terror måste man torka upp dess finansieringskällor”, sade Tysklands inrikesminister Horst Seehofer på Twitter.

Ansaar säger på sin webbplats att det ger humanitärt hjälp till människor som drabbats av krig och kriser genom att bygga eller finansiera byggandet av sjukhus, barnhem och skolor.

Seehofer sa att Ansaar och en annan ansluten organisation ”sprider en salafistisk världsbild och finansierar terror runt om i världen under sken av humanitärt bistånd.”

Inrikesministeriet sa i ett uttalande att cirka 1 000 poliser hade deltagit i räder mot Ansaar-dotterbolag i tio tyska stater och att 150 000 euro (180 000 dollar) i kontanter hade konfiskerats.

Den Düsseldorf-baserade islamistiska föreningen anklagas för att ha skickat medel till terroristgrupper utomlands, inklusive Al-Nusra-fronten i Syrien, det palestinska Hamas (som är på en svartlista för EU: s terrorism) och Al-Shabab i Somalia.

Inrikesministeriet sa att en del av de donerade pengarna skulle gå till projekt som kunde räknas ”direkt inom en eller annan av dessa terroristorganisationers aktivitetsområde.”

Det sägs att en del av gruppens missionsaktiviteter också stred mot tysk lag.

Tillslaget genomfördes i tio städer på onsdagsmorgon. Berörda stater inkluderade Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg, Bayern, Berlin, Brandenburg, Hamburg, Nordrhein-Westfalen (NRW), Niedersachsen, Schleswig-Holstein och Hesse.

Vissa salafister – strikta sunnimuslimer – söker genomförandet av sharialagen. Militanter förespråkar våld för att upprätta stater med teokratiskt styre. 

I en unik svensk studie har forskare från Försvarshögskolan undersökt salafismens och den salafistiska jihadismens inflytande i Sverige.

Enligt rapporten har miljöerna både utvecklats och vuxit sig starka på flera platser i svenska städer. Det framgår inte hur många personer som ingår i miljöerna, men i flera lokalsamhällen runt om i Sverige beskrivs hur det förekommer påverkan.

Tysklands inhemska underrättelsetjänst sa i sin årsrapport förra året att landets antal salafister hade ökat till en heltidshöjd på 12 150 år 2019 och listade dem bland ”islamistiska extremister.”

Enligt rapporten hade antalet salafister mer än tredubblats sedan 2011 och den salafistiska scenen i Tyskland gick igenom en ”konsolideringsfas”, med anhängare som hade en låg offentlig profil.

År 2019 stogtill polisen en kontor som tillhör Ansaar och en annan organisation, misstänkt för att finansiera den palestinska militanta gruppen Hamas, som är på en svartlista för Europeiska unionens terrorism.