Mänskliga Rättigheter, Nyheter, Opinion

Pressfrihetens dag: Iran längst ner i tabellen

Sedan 1993 firas pressfrihetens dag den tredje maj. Syftet är att hedra de uppoffringar som gjorts världen över för just pressfriheten och att påminna om vikten av yttrandefrihet. 

Men fortfarande ser vi hur journalister trakasseras, attackeras, arresteras och till och med mördas i allt fler länder, och det har ökat under covid-19 pandemin.

Iran är ett av de värsta länderna

Iran är fortfarande ett av världens mest förtryckande länder för journalister och utsätter nyheter och information för obeveklig kontroll, enligt det årliga pressfrihetsindexet.

Reportrar utan gränser (RSF) släppte den 20:e april sitt index över länderna med bäst och sämst pressfrihet. Iran har sjunkit ytterligare en plats mot botten och hamnat på den 174:e platsen.

Minst 860 journalister och medborgarjournalister har åtalats, arresterats, fängslats och i vissa fall avrättats sedan 1979-revolutionen. Islamiska republiken visar inga tecken på att lindra trakasserierna av oberoende journalister och media eller att lossa sitt strama grepp om medielandskapet som helhet. 

Irans journalister utsätts fortfarande för hotelser, godtycklig arrestering och långa fängelsestraff som revolutionsdomstolar infört i slutet av orättvisa rättegångar.

Regimen försöker att påverka utländska journalister

Teheranregimen försöker även påverka utländska journalisters nyhetsbevakning av landet. I en tidigare rapport skriver RSF att iranska regimen går så lång som att hota, gripa och häkta familjemedlemmar till dessa reportrar och uppskattar att minst 50 internationella journalister har hotats under förra året.

Regimen kämpar också mot friheten att informera utanför landets gränser och lägger stor press på iranska journalister som arbetar för internationella medier. Och de fortsätter att trakassera släktingar till fängslade journalister genom att hota dem och till och med arrestera dem och döma dem till långa fängelsestraff.

Statlig censur

Regeringen har inga problem med att koppla från Internet under långa perioder för att beröva allmänheten alternativa källor till nyheter, nu när medborgarjournalister på sociala medier står i centrum för kampen för fritt rapporterade nyheter och information. 

Men alternativa onlinereportrar kämpar också för att hålla befolkningen informerad eftersom regimen fortsätter att göra allt för att dölja verkligheten, inklusive katastrofernas omfattning. Detta var fallet med coronaviruspandemin i början av 2020.

“Myndigheterna insisterar på att de har situationen under kontroll men de har vägrat att publicera exakta siffror för dödsfall och smittade och har hindrat journalister som försöker täcka historien, skrev Reportrar utan gränser i ett uttalande.