Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ett aprilskämt att FN väljer Iran till kommissionen för kvinnors rättigheter

Irans fundamentalistiska och kvinnofientliga regim är nu ett av 45 medlemsländerna i FN:s kvinnokommission.

Enligt FN spelar kommissionen en viktig roll för att ”främja kvinnors rättigheter, dokumentera verkligheten i kvinnornas liv över hela världen och utforma globala standarder för jämställdhet och bemyndigande av kvinnor.”

”Iranska regimen har fått in en fot i FN:s kvinnoorgan som ska kämpa för kvinnors rättigheter i världen. Det låter som ett sent aprilskämt”, säger Meranoosh Hadi, talesperson för IKSS, en av FFFI:s systerföreningar.

I en hemlig omröstning igår vid FN:s ekonomiska och sociala råd med 54 länder (ECOSOC) valdes iranska regimen med 43 röster till kommissionen för kvinnors rättigheter

ECOSOC gummistämplar vanligtvis nomineringar arrangerade bakom stängda dörrar av regionala grupper, men denna gång krävde USA en omröstning.

Valet av iranska regimen upprör och får kritik

Valet av Iran utlöste upprördhet bland människorättsaktivister.

Oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uppmanade USA, Kanada och EU att fördöma FN:s val av iranska regimen till FN:s kommission för kvinnors rättigheter för de kommande fyra åren.

”Att prästerskapet i Iran blir invald i FN:s kvinnoorgan är skamligt och en förolämpning mot iranska kvinnor och flickor. Kvinnofientlighet är institutionaliserad i mullornas konstitution. FN:s Iranrapportör säger att regimen fortsätter att behandla kvinnor och flickor som andraklassmedborgare”, skriver Sarvnaz Chitsaz, ordförande för NCRI:s kvinnoutskott, på Twitter och tillägger.

Detta ger iranska regimen ”fria tyglar att ytterligare undertrycka och marginalisera iranska kvinnor.”

”Att välja den islamiska republiken Iran för att skydda kvinnors rättigheter är som att göra en pyroman till stadens brandchef,” säger Hillel Neuer, verkställande direktör för den Genève-baserade mänskliga rättighetsgruppen, UN Watch.

”Det är absurt – och moraliskt förkastligt. Detta är en svart dag för kvinnors rättigheter och för alla mänskliga rättigheter,” tillade han.

IKSS kritiserarar kraftigt de länder som hade röstat på regimen och tillade. ”Detta är ett bakslag för mänskligheten och Sverige bör göra allt för att ändra på detta förhållande, tillägger Meranoosh.

”Jag berömmer Biden-administrationen för att ha tvingat omröstningen, men de bör också tala för att fördöma det obscenta valet av Khameneis regim till ett kvinnors rättighetsorgan,” säger Neuer.

Detta är surrealistiskt. En regim som behandlar kvinnor som andraklassens medborgare, fängslar kvinnor för att de inte följer regimens obligatoriska hijab, förbjuder kvinnor från att sjunga, hindrar dem från arenor och låter dem inte resa utomlands utan deras mans tillåtelse blir invald i FN: s främsta organ för kvinnors rättigheter.

Valet av Iran ett slag i ansiktet på iranska kvinnorättsaktivister

FN:s särskilde Iranrapportör kritiserade särskilt regimens förtryck av kvinnor i sin senaste rapport om läget för mänskliga rättigheter i Iran. FN:s Iranrapportör betonade att diskrimineringen av kvinnor i Iran är systematiskt och sker både i lag och praxis.

Därför är det helt oacceptabelt att prästerskapets envälde nu får en plats i det internationella organ som ska kämpa för och främja kvinnors rättigheter i världen.

Det mest oroväckande med detta beslut är att ingen i världssamfundet verkade bry sig tillräckligt för att stoppa denna fars. FN:s kvinnoorgan ger nu iranska regimen en internationell plattform och ett internationellt erkännande för att sprida sin medeltida kvinnosyn. Det lär knappast förbättra kvinnornas situation i Iran eller världen, snarare tvärtom.

Detta är inte bara en besvikelse utan även ett bakslag för alla de som i åratal har kämpat för de förtryckta kvinnorna i världen och varit aktiva, oftast med stora personliga uppoffringar, för att deras röst ska bli hörd på den internationella arenan.