Ekonomi, Folkliga protester

Folkliga protester i flera iranska städer mot samarbetsavtalet med Kina

Folket i flera iranska städer protesterade på tisdagen mot det nya samarbetsavtalet med Kina som regimen undertecknade i helgen. Protester förekom i bland andra huvudstaden Teheran där folket samlades utanför regimens parlament samt i Esfehan, Rast, Karaj, Gilan, och flera andra städer.

Liknande protester förekom även igår där folket uttryckte sitt missnöje mot samarbetsavtalet. Demonstranterna anklagade regimen för landsförräderi och för att plundra och saluföra Irans naturresurser.

Protest i staden Rast där demonstranter sjunger iranska nationalsången i protest mot avtalet med Kina

I Teheran attackerade regimens repressiva säkerhetsstyrkor demonstranterna i ett försök att stoppa protesten utanför regimens parlament. Det enligt uppgifter till FFFI och videoklipp publicerade på sociala medier på tisdagen.

Videoklipp publicerade på sociala medier visar även stort närvaro av säkerhetsstyrkor i andra iranska städer.

”Iran är inte till salu”, ”död åt dem som rear ut vårt hemland” och ”vi kommer att kämpa, vi är beredda att offra livet, vi kommer att ta tillbaka Iran” var några av slagorden som demonstranterna skanderade under protesterna.

Protester i staden Karaj. Demonstranter skanderar ”Vi kommer fortsätta protestera här tills avtalet bryts”

Regimen vägrar släppa detaljer

Iranska regimen och Kina undertecknade ett 25-årigt samarbetsavtal under helgen. Regimen vägrar offentliggöra avtalet och vilka områden som det omfattar i samarbetsavtal.

Kina ska under avtalet investera 400 miljarder dollar i Iran i utbyte mot olja under de kommande 25 åren, enligt rapporter i internationella medier.

Regimen har enligt vissa rapporter sålt iranska ön Kish till Kina. Det finns även uppgifter om att Kina får enligt samarbetsavtalet stationera 5000 soldater i en ny militärbas i Iran.

Regimen har dock avfärdat dessa rapporter som falska attacker i syfte att underminera avtalet. Andra högt uppsatta regimtjänstemän och ledamöter i regimens parlament beskriver avtalet som ett stort bakslag för USA och västvärlden.

Avtalet och regimens hemlighetsmakeri har även lett till en infekterad konflikt mellan regimens olika fraktioner. Det har också fått stark kritik från flera ledamöter i regimens parlament.

Experter och medier säger att samarbetsavtalet kan ge Kina ett större inflytande i Mellanöstern och underminera USA:s försök att isolera Teheranregimen.

Iranska oppositionen, NCRI: regimen saluför Irans naturresurser för att överleva

Iranska oppositionsledaren, Maryam Rajavi, beskrev samarbetsavtalet som ett desperat försök från regimen i syfte att garantera sin egen överlevnad.

”Det antiiranska prästerskapets envälde rear ut resurser och tillgångar som tillhöra iranska folket i en 25-årig pakt med Kina. Prästerskapet tänker bara på att bevara sin religiösa diktatur, vilket Khomeini [prästerskapets grundare] sade var den viktigaste uppgiften”, skrev iranska oppositionsledaren på Twitter igår och tillade.

”Därför bryr sig prästerskapet inte det minsta om att skydda det iranska folkets tillgångar och resurser.”