Nyheter

Sri Lanka förbjuder burka och stänger 1000 islamiska skolor

Sri Lankas regering kommer att förbjuda burka och andra heltäckande plagg. Det rapporterar Reuters på lördag

Landet planerar samtidigt att stänga mer än 1000 islamiska skolor, vilket är de senaste åtgärderna som påverkar landets muslimska minoritetsbefolkning. Regeringen motiverar besluten med att de främjar den nationella säkerheten.

Regeringen tillkännagav på lördagen att man använde en kontroversiell antiterrorlag för att hantera religiös ”extremism”. Lagen ger regeringen omfattande befogenheter för att kvarhålla misstänkta i upp till två år för ”avlägsnande”.

Förbudet kommer efter våg av terrorattacker

Minister för allmän säkerhet Sarath Weerasekera berättade på en presskonferens i fredags att han undertecknat en order från kabinettet om att förbjuda burkor. Nu måste landets parlament godkänna ordern innan förbudet eventuellt kan bli lag.

”Historiskt sätt bar aldrig muslimska kvinnor och tjejer burka i Sri Lanka”, sade han. ”Det är ett tecken på religiös extremism som nyligen uppstått . Vi kommer definitivt att förbjuda det.”

”Burkan har en direkt påverkan på den nationella säkerheten”, sade Weerasekara under lördagen och tillade.

”Beslutet kommer knappt två år efter att Sri Lanka drabbades av en våg av koordinerade terrorattacker som var riktade mot katolska kyrkor och turisthotell”.

Terrorgruppen Islamiska staten tog på sig dåden som resulterade i att mer än 250 personer miste livet.

Krafttag mot islamiska skolor

Weerasekera sade också att regeringen planerar att förbjuda mer än 1000 islamiska skolor som han säger strider mot nationell utbildningspolitik. Dessa skolor, så kallad ”madrassas”, är en slags skola för islamiska studier. Skolorna i fråga är anklagade dock för att inte följa nationella riktlinjer gällande utbildning och inte vara korrekt registrerade hos myndigheterna.

Sri Lankas regering har de senaste åren infört flera åtgärder med udden riktad mot landets muslimska minoritet. För ett år sedan införde regeringen exempelvis ett krav på att samtliga personer som dött med covid-19 måste kremeras.

Kremering ligger i linje med buddhistiska traditioner men väckte motstånd hos många muslimer som av tradition begraver sina döda. Regeringen slopade dock kravet på kremering tidigare i år efter stark kritik från bland annat USA och flera internationella människorättsgrupper.

Motverka religiös extremism med kritiserad lag

Landet införde ett tillfälligt förbud mot burka i 2019. Det efter påskdagens bombning av kyrkor och hotell av väpnade krigare som dödade mer än 250 personer.

Samtidigt utfärdade landets president Gotabaya Rajapaksa nya föreskrifter för att motverka extremism. Rajapaksa valdes till president 2019 efter att ha lovat krafttag mot extremism.

De nya nya föreskrifterna ger myndigheterna makt att kvarhålla alla som är misstänkta för ”våldshandlingar eller religiös, ras- eller kommunal disharmoni eller känslor av illvilja eller fientlighet mellan olika samhällen”.

Föreskrifterna, som träder i kraft på fredagen, är inrättade enligt landets kontraterrorismlagar PTA (Prevention of Terrorism Act). Lokala och internationella rättighetsgrupper har dock kritiserat lagen och bett regeringen vid upprepade gånger att upphäva den.

Muslimer utgör cirka nio procent av de 22 miljoner människorna i Sri Lanka, där singalesiska buddhister står för cirka 75 procent av befolkningen.

Förra veckan trädde en lag i kraft i Schweiz som förbjuder niqab och burka på offentliga platser.