Folkliga protester, Nyheter

Iran: Pensionärer i landsomfattande protester för sjunde veckan i rad

Pensionärer i Iran organiserade landsomfattande protester för sjunde veckan i rad på söndagen. Protester förekom i huvudstaden Teheran och 27 andra iranska städer, enligt uppgifter till FFFI.

Några av städer var Tabriz, Esfehan, Yazd, Uromiyah, Shiraz, Kermanshah, Mashhad, Sanandaj, Kerman och Abadan. Demonstranterna samlades antingen utanför byggnader som tillhör den statliga Organisationen för socialförsäkringar eller guvernörskontoren.

Pensionärerna protesterade mot fattigdom, dåliga levnadsförhållanden, kraftiga prisökningar och regimens vägran att tillmötesgå deras krav. Deras slagord var riktade mot regimens i sin helhet och uppmärksammade regimens ekonomiska misskötsel och korruption.

Några av de slagord som hördes under söndagens protester, precis som tidigare veckor, var följande.

”Vår fiende är här [i landet], de ljuger att det är USA”. ”Nog med tomma löften, vi har inte maten för dagen”. ”Vi har inte mat för dagen medan ni (regimtjänstemän) lever i lyx, nog med förtryck”. ”Nationen har aldrig upplevt så mycket orättvisa”. ”Fattigdomsgränsen är 12 miljoner rials, vår inkomst är 3 miljoner rials”.

Många demonstranter greps när regimens repressiva säkerhetsstyrkor slog till mot protesterna i flera städer och skingrade demonstranterna, enligt rapporter till FFFI. De konfiskerade mobiltelefoner och beslagtog flygblad, plakat och banderoller som demonstranterna hade med sig.

I Teheran var de repressiva säkerhetsstyrkorna stationerade på gatorna från tidigt på söndagsmorgonen.

Närvaron var störst i området kring Organisationen för socialförsäkringar för att stoppa pensionärerna från att samlas utanför den statliga byggnaden. Regimen stängde även flera metrostationer i närliggande områden för att hindra folket från att ansluta sig till pensionärernas protester.