Folkliga protester, Nyheter

40 döda när revolutionsgardet öppnar eld mot folkliga protester

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet dödade minst 40 personer och skadade 100 andra när de öppnade eld mot demonstranter i gränsstaden Saravan i sydöstra Iran på tisdagen.

Några av de som revolutionsgardet dödade när dess styrkor öppnade eld mot protester i staden Savaran
Några av de invånare som revolutionsgardet dödade när dess styrkor öppnade eld mot protester i staden Savaran

Invånarna i staden protesterade mot regimen för andra dagen i rad efter att revolutionsgardet öppnade eld mot en grupp bränslebärare och dödade åtta av dem vid gränsområdet till Pakistan under måndagen.

Revolutionsgardet grävde också djupa diken vid gränsövergångarna till Pakistan för att stoppa bränslebärare, som försörjer sig genom att bära bränsle till grannlandet.

Bränslebärarna höll då en protestaktion och krävde att gränsövergångarna ska öppnas. Men revolutionsgardet svarade med att öppna eld mot protestaktionen.

Demonstranter och regimens säkerhetsstyrkor drabbade samman långt in på tisdagen efter att demonstrationer började i staden på morgonen, enligt rapporter till FFFI på tisdagen.

Stor närvaro av tungt beväpnade revolutionsgardister

Läget i staden är spänt och flera har gått ut i generalstrejk.

Bilder och videoklipp som publicerats på sociala medier visar en stor närvaro av tungt beväpnade revolutionsgardister och stridsvagnar i staden.

Men folket trotsade säkerhetsstyrkornas stora närvaro och höll demonstrationer bland annat utanför guvernörens kontor. Revolutionsgardet försökte skingra demonstranterna genom att öppna eld och kasta rökgranater mot demonstranterna. Men demonstranterna fortsatte att protestera och tvingade gardisterna att dra sig tillbaka.

Efter att folket stormade och tog över guvernörsbyggnaden i staden samlades en grupp demonstranter utanför Quds-militärbas, som tillhör revolutionsgardets markstyrkor. Även där svarade revolutionsgardet med att öppna eld mot demonstranter.

Demonstranterna svarade med att välta och bränna flera polisbilar. De blockerade även vägen till militärbasen genom att bränna bildäck.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, hedrade de som förlorat sina liv under protesterna i Saravan som martyrer i den folkliga kampen för frihet i Iran i ett uttalande på Twitter.

”Vi hyllar de heroiska invånarna i Saravan som stod upp mot det religiösa enväldets förtryck och diskriminering”, sade oppositionsledaren och tillade.

”Detta är det enda sättet för folket i Iran att uppnå sina rättigheter när de står inför prästerskapets onda regim. Jag uppmanar de modiga ungdomarna i Sistan och Baluchistan provinsen att resa sig och stödja folket i Saravan.”