Nyheter

USA straffar iranska organ för inblandning i presidentvalet

USA inför sanktioner mot fem iranska organisationer för inblandning och försök att påverka det amerikanska presidentvalet.

Det tillkännager USA:s finansdepartement i ett uttalande på torsdagen och framhåller. ”Delar av iranska regeringen, som utgav sig för att vara nyhetsorganisationer eller medier, har riktat sig mot USA för att undergräva amerikanska demokratiska processer.”

TT citerade chef för USA:s nationella underrättelsetjänst, John Ratcliffe, och rapporterade att ”Iran har kommit över amerikansk data om röstlängder och de som röstar och agerat för att påverka opinionen.”

Registrerade demokrater i flera amerikanska delstater har enligt rapporter fått hotmejl från gruppen The Proud Boys under de senaste veckorna.

”Säkerhetstjänsten säger nu att mejlen i stället kom från Iran, och är en del av den påverkan landet försöker ha på valet den 3 november. Ratcliffe säger att Iran agerar för att med skrämseltaktik skapa oro och skada president Donald Trump”, rapporterar TT på torsdagen.

Frågan om iranska regimens inblandning i det amerikanska valet kom även upp i presidentkandidaternas slutdebatt igår i Nashville. Både president Trump och Joe Biden kritiserade inblandningen och lovade att ställa iranska regimen till svars för att hota USA:s demokrati.

Revolutionsgardet bakom regimens inblandning

De fem straffade organisationerna är institutionen, Bayan Rasaneh Gostar, iranska regimens statliga radio och television, medieföretaget International Union of Virtual Media (IUVM) samt revolutionsgardet och dess Quds-strykan.

USA terroriststämplade revolutionsgardet i sin helhet av USA förra året. Den paramilitära organisationen är dessutom föremål för flera andra amerikanska straffåtgärder sedan 2007.

”Iranska regimen försöker påverka det amerikanska valet genom att sprida falska nyheter och annat vilseledande material”, säger USA:s finansminister Steven T. Mnuchin i samband med tillkännagivandet av de nya sanktionerna och tillägger.

”Den här administrationen är fast besluten att säkerställa integriteten i det amerikanska valsystemet. [Vi] kommer att fortsätta motverka utländska aktörers försök som hotar våra valprocesser.”

Bayan Rasaneh Gostar har agerat som ett bulvanföretag för revolutionsgardets Quds-styrka och propagandakampanj sedan åtminstone 2015. Kampanjen började några månader innan det amerikanska presidentvalet och syftade till att påverka presidentvalet genom att utnyttja sociala frågor som coronapandemin och svärta ner amerikanska politiker, enligt uttalandet från USA:s finansdepartement.

USA sanktioner mot iransk ambassadör och Hizbollah-tjänstemän

USA meddelar samtidigt att det inför sanktioner mot iranska regimens ambassadör till Irak, Iraj Masjedi, samt flera högt uppsatta tjänstemän inom Iranstödda terroristorganisationen Hizbollah.

Iraj Masjedi är en högt uppsatt officer vid revolutionsgardets Quds-styrka och därmed en del av regimens försök att destabilisera Irak, säger USA:s finansdepartement i ett uttalande på torsdagen.

Det är dessutom allmänt känt att iranska regimen använder sina ambassader och diplomater för att genomföra terroristaktiviteter och bedriva spionage utomlands framförallt mot regimkritiker och dissidenter i Europa.