Nyheter

USA inför sanktioner mot Irans försvarsdepartement

USA meddelade på måndagen nya sanktioner och ytterligare åtgärder till stöd för Washingtons kampanj att sätta maximal press på iranska regimen.

Sanktioner införs på nytt mot Iran i enlighet med snapback-processen enligt FN:s säkerhetsråds resolution (UNSCR) 2231.

Trumadministrationen kommer att införa sanktioner mot iranska regimens försvarsdepartement och Venezuelas Nicolas Maduro för hans roll i att hjälpa Teheranregimens vapenprogram. Det sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo flankerad av försvarsminister Mark Esper, finansminister Steven Mnuchin och handelsminister Wilbur Ross.

USA:s utrikesminister varnade samtidigt omvärlden och sade: “oavsett vem du är, om du bryter mot FN:s vapenembargo mot Iran, riskerar du sanktioner. Våra handlingar idag är en varning som hela världen bör hörsamma.”

Mnuchin och Ross tillkännagav sanktioner mot sex individer och tre enheter som är kopplade till Atans energiorganisation i Iran och tre individer och fyra enheter som är kopplade till organisationen Shahid Hemmat Industrial Group som är inblandad i regimens program för ballistiska robotar.

Försvarsdepartementet står “redo att svara på framtida iranska aggressioner” sade försvarsminister Mark Esper och uppmanade Teheran att “agera som ett normalt land.”