Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Coronavirusutbrott i Iransk fängelse, politiska fångar strejkar

12 politisk fångar har bekräftats smittade av coronaviruset i avdelning 8 i det ökända Evin-fängelset i Teheran, enligt uppgifter till FFFI.

Spridningen av covid-19 i Evin-fänglset har skapat oro bland fångarna.

27 politiska fångar har nu gått ut i strejk och kräver en omedelbar utredning på grund av den fruktansvärda situation i fängelset.

Rapporter tyder på att en fånge i Evin-fängelset misstänktes för att ha varit smittad med covid-19 sedan förra veckan. Men tjänstemän och vakter vägrade informera fångarna och avstod från att ta till åtgärder för att skydda dem.
Fångarna informerades först efter en vecka när tecknen och symtomen på sjukdomen blev mer akuta.

Amirsalar Davoodi, Majid Azarpi, Jafar Azimzadeh, Mohsen Ghanbari och Mohammad Ali Mosayebzadeh är bland de andra fångar som är inlagda på fängelsesjukhuset.

Amnesty International fick nyligen fyra brev från iranska tjänstemän där de hävdar att regimens rättsväsende mörkar sanningen om coronautbrott i landets fängelser. Tjänstemännen säger också att de har fått felaktig information om de ”grymma” villkor som råder bland fångarna.

Amnesty International rapporterar, med hänvisning till MR-organisationer, att minst 20 fångar har dött i covid-19 i olika provinser till följd av coronautbrott i iranska fängelser.

FFFI Fördömer iranska regimens behandling av politiska fångar och kräver att de omedelbart släpps fri.