Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Sju kristna konvertiter i Iran dömda till fängelse och böter

En revolutionsdomstol i södra Iran dömde sju kristna konvertiter till fängelse, böter och yrkesförbud den 21 juni.

De sju dömda konvertiterna var identifierade som Habib Heidari, Sam Khosravi, Sasan Khosravi, Maryam Fallahi, Marjan Fallahi, Pouria Pima och Fatemeh Talebi.

De sju var anklagade för spridning av propaganda mot staten och har 20 dagar att överklaga domen. De var först dömda för att ha ”agerat mot den nationella säkerheten” och för ”medlemskap i oppositionsgrupper.” Men regimens så kallade rättsväsende släppte dessa anklagelser.

Regimens underrättelsetjänst i provinsen Bushehr arresterade dem den första juli förra året. De blev dock släppta mot borgen på cirka 9,700 dollar efter två veckor, enligt uppgifter.

De hölls frihetsberövade i isoleringscell utan tillgång till deras advokater och var tvingade att göra ”bekännelser” framför kameran.

Regimens säkerhetsstyrkor genomförde dessutom en räd mot deras bostäder i samband med arresteringen. De konfiskerade böcker, broschyrer och personliga tillhörigheter som bärbara datorer, telefoner, ID- och kreditkort.

Bevisen mot de sju under domstolsförhandlingarna bestod av innehav av kristna böcker och symboler, att hålla församlingar i hemkyrkor samt kontakt med iranska ”evangelister” utomlands.

Sam och Sasan Khosravi var dömda till ett års fängelse vardera samt två års yrkesförbud och förbud mot att leva i Bushehr-provinsen.

Maryam Fallahi fick böter på 80 miljoner rialer (cirka 388 dollar) för att ha konverterat till kristendomen och livstidsförbud mot att arbeta i den offentliga sektorn. Hon är tvungen att sluta jobba som sjuksköterska efter 20 år om den högre instansen fastställer domen.

Fatemeh Talebi och Marjan Falahi fick böter på 40 miljoner rialer (cirka 200 dollar ) respektive 60 miljoner rialer (cirka 300 dollar).

Habib Heidari fick också ett års fängelse medan Puria Peima var dömd till 91 dagars fängelse.