Nukleärt, Nyheter

IAEA: Teheran bryter helt mot kärnteknikavtalet

Iranska regimen bryter idag mot alla sina skyldigheter under kärnteknikavtalet. Det skriver Internationella atomenergiorgan (IAEA) i en hemlig rapport som det skickade till medlemsstaterna och som amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP) hat sett.

Regimen fortsätter att anrika uran till en renlighet på 4.5%, vilket är strax över den tillåtna gränsen på 3.6% under kärnteknikavtalet. Teheranregimens lager på lågt anrikat uran uppgår nu till 1,73 ton långt över vad som är tillåten (ca 203 kg) under 2015 års överenskommelse med världsmakterna, enligt IAEA:s rapport, rapporterar AP på fredagen.

Iranska regimen vägrar även att samarbeta med IAEA beträffande två utav tre platser som FN-organet identifierade i mars för inspektion. IAEA misstänker att Teheran har lagrat och använt odeklarerat kärnmaterial eller bedrivit kärnteknik-relaterade aktiviteter på dessa platser utan att deklarera dem för internationella inspektörer.

Iranska regimen undanröjde spår av kärnteknisk verksamhet

De kärntekniska aktiviteterna på alla tre platserna härrör från början av 2000-talet, rapporterar AP. IAEA säger i sin rapport att en av platserna hade genomgått ”omfattande sanering och utjämning” i 2003 och i 2004 och att det inte finns något värde i att inspektera platsen.

IAEA säger att iranska regimen har blockerat dess tillgång till de andra två platserna i mer än fyra månader. Anläggning vid en av platserna revs delvis ner i 2004, enligt IAEA:s rapport. Vid den andra platsen har IAEA observerat verksamhet från juli 2019 och framåt ”som kan det beskriver som ett försök att sanera” anläggningen.

FN-organet tillägger att Teheranregimen inte heller har varit villiga att samarbeta och engagera i väsentliga diskussioner med IAEA för att besvara frågor om eventuellt odeklarerat kärnmaterial och eventuella kärntekniska aktiviteter i nästan ett år.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade i förra veckan att USA ”drar tillbaka de undantag för sanktioner mot Iran som hittills tillåtit företag från de länder som fortsatt ingår i kärnteknikavtalet att verka i landet”. Det rapporterade Svt med hänvisning till ett uttalande från Pompeo den 27 maj.

”Iran tar små men bestämda steg för att öka anrikningsgraden av uran”, sade Pompeo då.