Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk människorättsaktivist led mystisk död i Houston

En iransk människorättsaktivist har hittats död i delstaten Texas på onsdagen. En person fann kroppen i McGovern Lake, ett damm i Hermann Park i Houston, enligt delstatens polismyndigheter.

Ali Ajami

Dödsorsaken är okänd men polisen har inlett en utredning och väntar på en obduktion, rapporterar Radio Farda.

Den döde mannen är identifierad som Ali Ajami enligt uppgifter på sociala medier. Den 37-årige iranske människorättsaktivisten jobbade som redaktör för Iranian Human Rights News Agency (HRANA), en nyhetsbyrå som övervakar och rapporterar om situationen för mänskliga rättigheter i Iran.

Ali Ajami var juriststudent vid Teherans universitet och arresterades i sin hemstad, Sabzever, (i östra Iran) i 2009 i samband med folkliga protester mot den hårdföre Mahmoud Ahmadinejad som utsågs till regimens president trots omfattande valfusk.

En av regimens revolutionsdomstolar dömde honom till två års fängelse för ”samverkan och propaganda mot den Islamiska republiken” samt för att ”ha agerat mot den nationella säkerheten”.

Ajami flydde Iran kort efter sin frigivning och tog sig till USA genom Turkiet. Han arbetade som journalist och människorättsaktivist fram till sin död, rapporterar Radio Farda.