Nyheter

Iran försöker stjäla coronavaccin genom cyberattacker

Brittiska institutioner som bekämpar coronaviruset har utsatts för cyberattacker från iranska regimen och Ryssland. Det avslöjade brittiska tidningen Mail on Sunday på söndagen med hänvisning till chefer för landets myndighet för it-säkerhet, National Cyber Security Centre (NCSC).

Attackerna var riktade framförallt mot brittiska universitet som jobbar med att ta fram ett coronavaccin och coronatester, enligt uppgifterna. Även forskar och läkare som studerar det nya coronaviruset Covid-19 var mål för attackerna.

Hackarna försökte hacka servrar och komma åt e-postmeddelanden som tillhörde brittiska universitet och vetenskapliga institutioner. Hittills har dock inga större attacker lyckats, rapporterar Mail on Sunday.

Spionchefer vid NCSC beskrev dessa attacker som fullständigt förkastliga och bekräftade att de arbetar dygnet runt för att avvärja dessa hot.

Tobias Ellwood, konservativ ledamot i brittiska underhuset och ordförande för försvarskommittén, sade igår kväll att Storbritannien inte bör ”tveka att hämnas på lämpligt sätt”.

Det kom rapporter om mindre liknande cyberattacker i USA i förra veckan. Amerikanska myndigheter anklagade då framförallt Kina för att ligga bakom it-angrepp med avsikt att stjäla amerikansk teknik och forskning.