Nyheter

Krafttag mot de som ifrågasätter regimens corona-statistik

Coronaviruset fortsätter att kräva allt fler offer i Iran. Antalet döda steg till över 37 000 i landet fram till onsdagen den 29 april med dödsfall rapporterade från 306 iranska städer. Huvudstaden Teheran är den värst drabbade med 6270 dödsfall följd av Esfehan med 2410 döda.

Antalet döda steg till över 37 000 i landet fram till onsdagen den 29 april

Det visar en sammanställning av rapporter från källor från iranska sjukhus och vårdcentraler runtom i landet samt regimens interna rapporter.

Iran är ett av de värst drabbade länderna i regionen men regimen fortsätter att mörka den verkliga dödssiffran. Regimens hälsoministerium tillkännagav igår, den 29 april, ett dödstal på 5957 och totalt 93,657 smittade i landet, rapporterar Reuters.

Medicinska experter och specialister i Iran säger dock att det verkliga antalet smittade i landet kan vara 20 gånger mer än vad regimen tillkännager.

Enligt rapporter från landet växer antalet döda markant i avlägsna städer och byar. Regimen räknar inte med dessa i den officiella dödssiffran och anger medvetet andra dödsorsaker för dessa fall.

Flera sparkade och arresterade

Information och statistik, särskilt de relaterade till coronaviruset, från många privata och statliga sjukhus kontrolleras helt av revolutionsgardet.

Flera representanter för regimens hälsoministerium i olika provinser har också fått sparken efter att öppet ha ifrågasatt regimens officiella corona-statistik.

Mohammad Hossein Ghorbani, hälsoministeriets representant i Gilan, som fick sparken tidigare denna vecka blev det femte offret under den senaste tiden, enligt nyhetssidan Iran News Wire.

Han fick sparken efter att ha motsagt iranska regimens president Hassan Rouhanis påstående om flera coronafria städer i Gilan-provinsen.

”Jag har gång på gång varnat för detta och jag kommer att upprepa det igen. Om människor tycker att förhållandena är normala kommer Gilan återigen att möta en kris när det gäller spridningen av coronavirus”, sade Ghorbani till revolutionsgardets nyhetsbyrå Tasnim News den 26 april.

Rouhanis påstående om coronafria städer i Iran kom samtidigt som regimen öppnade upp samhället och beordrade folket att gå tillbaka till sina arbete. Många anser att beslutet skickar många iranier till en säker död och kommer leda till en andra våg av coronautbrott i landet.

Regimens säkerhetsorgan har nu börjat ta krafttag mot de som rapporterar om regimens mörkläggning, ifrågasätter regimens corona-statistik och avslöjar verkliga dödssiffror.

En talesman för regimens väpnade styrkor bekräftade detta igår för regimens statliga nyhetssida, Farda News.

”För att motverka de som sprider rykten på internet har FATA (regimens cyberpolis) vidtagit flera användbara åtgärder. 3600 personer som hade publicerat rykten på internet och sociala medier arresterades av de statliga säkerhetsstyrkorna (State Security Forces, SSF) och Bassij. Våra fiender fortsätter sin fientlighet och de har agenter som driver deras politik i landet”, sade Brigardergeneral Abolfazl Shekarchi till Farda News, den 29 april.