Nyheter

USA avser att blockera Irans nödlån hos IMF

USA kommer att blockera iranska regimens begäran om fem miljarder dollar i nödlån från Internationella valutafonden (IMF). Det rapporterar Wall Street Journal (WSJ) på tisdagen.

Trumpadministrationen säger att regimen har flera miljarder till sitt förfogande och behöver inget nödlån. USA:s utrikesdepartement hänvisar bland annat till de många skattebefriade religiösa stiftelser som kontrolleras av regimens högste ledare, Khamenei.

Iranska regimens president Hassan Rouhani hävdar dock att Iran behöver låna pengarna för att kunna bekämpa coronakrisen i landet.

”Jag ber de internationella organisationerna att uppfylla sina plikter. Det borde inte ske någon särbehandling vid givandet av lån”, sade Rouhani under ett tv-sänt regeringsmöte enligt TT. Han konstaterade även att ”Iran är medlem i IMF”, rapporterar TT onsdagen.

Khamenei, som har sista ordet i alla politiska frågor i Iran, godkände nyligen en begäran från Rouhanis regering om att ta ut motsvarande en miljard euro från landets utvecklingsfond för att bekämpa coronakrisen och virusets konsekvenser.

Iranska regimens utrikesdepartement har också sagt att Iran kommer aldrig be USA om hjälp. ”Iran förkastar alla amerikanska löften om hjälp för att bekämpa coronautbrottet,” sade en talesperson för iranska regimens UD.

Samtidigt fortsätter coronaviruset skörda allt fler offer i Iran. Dödstalet överstiger nu 20 000 med dödsfall rapporterade från 245 iranska städer.